Общество

Близо 200 украински бежанци в Китен остават на улицата

От Euronews България Euronews България

Близо 200 украински бежанци от хотел в Китен от утре са на улицата. Не само там обаче ситуацията е такава – десетки хотели затварят заради намалената издръжка от държавата за бягащите от войната.

На прага на зимата и само няколко седмици преди Коледа хотел „Кремиковци“ извести обитателите си, че затваря врати и те трябва да напуснат до 2 декември. Базата е стара, амортизирана, а собственикът без финансова възможност да отоплява и изхранва бежанците.

 

Хората плануваха да живеят три месеца или до февруари. Но хотелиерът каза буквално преди два дни, че не са му платили за три месеца пребиваване на украинците и той решил да закрие хотела. 200 души живееха в хотел „Кремиковци“. Предложението на хотелиера беше или да отидат в „Морско утро”, което е държавна база или към Елхово.

Виктория Литвиченко

„Казаха ни, че като начало трябва да отидем в разпределителния център в Елхово, а после да бъдем разпределени в други бази. И ние взехме решение да тръгнем към дома си. Ние сме от Украйна, ние сме от Запорожие и си отиваме там“, допълва Ира.

Голяма част от жените и децата пък вече пътували към Румъния, но по последни данни и там местата за настаняване били вече изчерпани. А според новата наредба у нас, никой от хотелиерите няма право да настанява новопристигнали бежанци. Наредбата гласи още, че средствата от 15 лева са за нощувка, но не и настаняване.

 

Хора, които са изселени от затворени вече хотели не може да бъдат настанени при нас. Но това го научихме преди два дни, а ние вече сме настанили 40-50 човека, които нямаха къде да отидат от хотели, които затвориха на първи или на 5 ноември. Защото и те не са имали яснота дали ще бъде удължена програмата и са решили по-добре да приключат цялата си дейност от колкото да продължават с тая мъка.

Димитър Чорбаджиев

Положението с изхранването на украинците към този момент е с даренията от БЧК в държавните бази и възможността на някои хотелиери да купуват все още продукти от първа необходимост – ориз, макарони, брашно и картофи.

 

Нямаме пари за квартири, ние ще продължим да живеем в хотелите, държавните. Прехраната ни е много трудна. Децата искат сладко, трябва да варим и супи. Ние отиваме, слава Богу, в „Морско утро”, само не знаем с какво ще храним децата. Нищо не е сигурно в този свят. А в Запорожие всеки ден сега има експлозии. И слава Богу, че вие хората, които живеете тук не чувате. Това е стрес за децата, такъв ужас. Да, благодаря ви, че сме тук и сега спим спокойно, тук не чуваме експлозиите.

Оля

Вариантите за бежанците тук са или буферния център в Елхово и разпределение към държавни бази или да напуснат страната ни. Неясно било дори извозването от хотелите до буферния център в Елхово.

Единствената държавна база, която към днешна дата работи в Китен е тази на министерството на земеделието и храните. Част от бежанците ще бъдат настанени тук. Но не и 8 души, които са с домашни любимци, но и без пари за други опции.

 

Държавната база в Китен е единствената, която работи към този момент. Това е ”Морско утро”. В „Морско утро” има блок където е топло и има климатици, а хората сами си приготвят храната в микровълнови печки. Има и друг блок, който е студен, неподходящ за преживяване през зимата, студени стени, няма климатици.

Виктория Литвиченко

Намираме в държавната база „Морско утро” Надя. Украинката е с две деца и е благодарна за предоставените условия у нас.

 

Ние първо живяхме в Долна Баня, недалеч от София в почивна база „Секвоя”. Там бяхме в луксозни условия и прекрасен директор. После се озовахме в Несебър, а след това тук. Сега всичко тук ми харесва, добри хора тук ни посрещнаха. Децата има къде да играят и се надяваме повече да не ни местят. И тук ще можем спокойно да презимуваме.

Надя Резник

От Българската асоциация по туризъм апелираха към държавата спешно да доизплати траншовете към хотелите, поели подслона на украинците, както и да гарантира доставянето на хранителните пакети.