Спорт

Германия и Белгия излизат в решителни битки за място на 1/8-финалите

От Венислав Григоров Венислав Григоров Стажант
Germany Futbol AP Photo Matthias Schrader Снимка: AP

Днес предстои поредна порция решителни битки от последния кръг мачове от груповата фаза на Световното първенство в Катар. В 17:00 часа българско време са срещите от група F между Канада и Мароко и Хърватия – Белгия, а вечерта са двубоите от група Е, където Германия играе с Коста Рика, а Испания излиза срещу Япония. И в двете групи няма ясен осминафиналист, като всичко ще се реши в днешните сблъсъци. Много интересна е ситуацията в група F, където има троен възел между Хърватия, Мароко и Белгия.

Първите два тима са с по 4 точки, докато "червените дяволи" са с 3. Мароко играе с вече отпадналия Канада и се нуждае от една точка, за да стигне за втори път до елиминациите след 1986 г. Четири години след третото си място в Русия, съставът на Белгия е заплашен да отпадне още в групата, при положение, че стартира като един от фаворитите. Хърватия също има своите причини да преследва победата, тъй като класирането напред все още не е сигурно.

При евентуална загуба от Белгия и победа на Мароко в другия мач, вицешампионите от 2018 г., ще напуснат турнира. В група E, Испания е лидер с 4 точки, с една повече от Япония и Коста Рика, докато Германия е на дъното с един пункт. Както и преди четири години на първенството в Русия, германците са изправени пред стената, рискувайки да отпаднат още в групите. Бундестима се нуждае от задължителен успех над Коста Рика, за да продължи към осминафиналите.

На хартия всичко в групата е възможно, тъй като дори победа може да не се окаже достатъчна за класиране, след като Япония има 3 т. и при евентуален успех над Испания ще събере 6. В същото време световният шампион от 2010 г. може да продължи и при загуба, след като е с голова разлика 8:1 до момента.

Още спортни новини вижте във видеото: