Общество

Прикованият на легло Ради: Разочарован съм от политиците, не ги интересуват хората

От Euronews България Euronews България

Радослав Борисов от Велико Търново страда от мускулна дистрофия. От малък е прикован на инвалидна количка. В момента 18-годишното момче е 100% инвалид, а майка му е негов личен асистент от години. За пръв тази година той ще получи помощи за отопление от държавата.

 

Винаги сме надвишавали лимита с 16-17 лева – заплатата като личен асистент и това, което отпускат на Ради като пенсия- от Социално подпомагане.  Досега не сме имали право от социалното като ваучери, абсолютно не сме подпомагани!

Светла Цанева, майка

Пенсията на Ради и заплатата на майка му не стигат, за да отопляват двустайно жилище.

„Отопляваме една стая, тъй като нямам възможност, че съм на ток, на един радиатор се отопляваме, другите всички стаи са ледени! Не мога да го изкарам в хола за разнообразие, тъй като нямам с какво да го отоплявам! Миналия сезон съм плащала по 260 лева ток, един радиатор, бойлер, пералня и готварската печка също е на ток. Аз вземам заплата чисто 678 лева, като личен асистент на Ради, а Ради взема пенсия 430 лева“, каза Светла.

 

И политиците само ги интересува, карат се в парламентарната зала – кой какви партии има, задкулисни дейности... коя кого подкрепя – тях не ги интересуват хората! Нека те да живеят с 400 лева, да видят как се живее! Не стига, че токът – преди две години платихме 300 лева дори! Иначе на дърва не можем да се отопляваме, защото аз имам апарат на кислород, който има филтри и те се замърсяват, преди филтрите бяха стотинки, сега три лева, маските са 200 лева, така че няма как да си позволим да плащаме по-скъп ток! Разочарован съм от тях, защото не ги интересуват хората!

Радослав Борисов

През ноември кандидатствали за помощ за отопление и били одобрени.

„Ние кандидатствахме в Социалното и подадохме на Ради ТЕЛК и лична карта и получихме заповед за одобрение. Надявам се да бъдат в помощ тези парички, защото поне две сметки мога да оправя“, допълва майката Светла.

Еднократната помощ от държавата ще е в размер на 300 лева и ще бъде изплащана през декември.