Спорт

Стефани, която вдъхнови нежната революция във футболното съдийство

От Диан Станчев Диан Станчев Редактор
Frapart Снимка: Sven Mandel, Wikipedia

Тя е Стефани Фрапар и е пионер.

В четвъртък вечер високата едва 164 см французойка ще се превърне в първата жена, ръководила мач на Световно първенство по футбол за мъже.

Стефани е на 38 години, родена е в малкото градче Льо Плеси Бушар с население от едва 8000 жители. Но името ѝ отдавна е добре известно на почитателите на играта. Започва да съдийства още на 13-годишна възраст, на 19 свири първия си мъжки двубой, а от 2011-а е международен арбитър. През последните 4 години кариерата ѝ се развива главоломно, като в този период ръководи финал на Световно първенство за жени, мачове от френската Лига 1, квалификация за Световно първенство, сблъсък от Шампионската лига, както и финала за Суперкупата на Европа между Челси и Ливърпул. При всеки един от тези моменти, тя пише история.

Историята ще продължи да се пише и в срещата между Германия и Коста Рика. Предварителните очаквания сочат, че това ще е един от най-тежките за рефериране сблъсъци от груповата фаза на Мондиала, тъй като залогът е огромен. Ситуацията в група Е е такава, че шокиращо Бундестимът е със само една точка, а заплахата от срамно отпадане е реална. Победата е задължителна за селекцията на Ханзи Флик, но костариканците са костелив орех. Те претърпяха крах в първия си мач, бивайки разгромени от Испания с 0:7, но впоследствие надвиха Япония. Нито един от двата тима не държи съдбата си напълно в свои ръце, но трите точки са жизненоважни. Всички предпоставки са налице за двубой, нажежен от емоции, сблъсъци и спорни моменти. Но мадам Фрапар е доказала, че умее да се справя и с най-големите трудности на игрището.

Мнението на шефа на съдиите на ФИФА Пиерлуиджи Колина е повече от красноречиво:

Те не са тук, защото са жени, а защото са съдии на ФИФА. За мен най-важно е качеството, а не полът. А те притежават качества. И се надявам, че назначенията на жени за мъжки мачове съвсем скоро ще се приема като нещо напълно естествено, а не като сензация.

Вероятно ви е направило впечатление, че легендарният италианец говори в множествено число. Да, защото бригадата е изцяло дамска. Мексиканката Карен Диас и бразилката Неуза Бак ще асистират на Фрапар. Тук трябва да добавим, че още три жени чакат своя шанс в Катар. Ямашита Йошими от Япония и Салима Мукансанга от Руанда могат да получат наряд като главни съдийки, а американката Катрин Несбит е в листата на страничните арбитри. Последната, впрочем, е част от ВАР екипа за Германия – Коста Рика.

Световното първенство в Катар ще остане като едно от най-противоречивите в историята. Заради избора на домакин, заради времето, по което се провежда, заради противоречията в страната, що се касае до отношението към работниците-мигранти, ЛГБТ-общността, и... жените. Все казуси, които никога няма да получат еднозначен отговор, и всеки ще има собствени възгледи. И все пак, някак символично е, че точно в Катар ще станем свидетели на първия мач в историята на Мондиал, ръководен от жена.

А Стефани Фрапар наистина спокойно може да бъде определена като жената, чийто нежен образ е синоним на революционните промени в света на футбола. И която не спира да проправя пътя на други дами, които имат желанието и качествата да са част от него.