Икономика

Цените на торовете в ЕС са се увеличили със 149% за година

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

149% - с толкова са се увеличили цените на торовете в Европейския съюз за една година, повлияни от високите цени на газа. Този процент е прекалено висок, особено за фермери като Доминик, която използва големи количества, за да отглежда продукцията си.

 

Всичко е много сложно в настоящия контекст - между нарастващите разходи за енергия и разходите за торове. Трябва да вземаме трудни решения, защото ако купуваме или продаваме в лош момент, е катастрофално за нас.

Доминик Лебрен, белгийски производител; Валонска земеделска федерация

Във фермата си Доминик отглежда ечемик, пшеница и цвекло. За да се случва това по-ефективно, търси най-подходящия момент да купува изгодно нужните торове. По-рано от Европейската комисия представиха мерки за гарантиране на наличностите и цените. Инициативата включва подкрепа за фермерите, по-устойчиви практики и по-често използване на органични торове. 

Според синдикати обаче тези мерки са по-скоро дългосрочни, а се изисква бързо действие.

 

Не се говори за финансиране, а фермерите са изправени пред огромни разходи. Затова призоваваме за данък върху допълнителните печалби - видяхме огромни печалби от производството на торове в тези времена на криза.

Тим Кулинан, Комитет на професионалните селскостопански организации в ЕС

Последиците от кризата с торове скоро може да се усетят и в магазините - по-малко плодородните ниви означават по-нисък добив и по-скъпа продукция.