Добро Утро, Европа

Доц. Стоянка Черкезова: България е с най-застаряващо население в Европа

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

България е с най-застаряващото население в Европа. Това заяви в студиото на "Добро утро, Европа" доц. Стоянка Черкезова от Института за изследване на населението и човека при БАН. 

"Населението остарява от доста години. В нашите политики това е разпознато като предизвикателство, особено в демографската стратегия. За съжаление това е трудно обратима тенденция. Все пак да кажем, че остаряването на населението не е нещо задължително лошо. То се случва в страни, в които очакваната продължителност на живота расте, но раждаемостта е ниска. Това се случва в страни, които са по-напред в развитието си и показват някакъв етап от цивилизационно развитие", заяви тя.

Относно бъдещето на страната, доц. Черкезова каза: "Не мисля, че ще изчезнем като нация. Не бих искала и да си помислям нещо такова. Но да се върнем към 1900 г., тогава населението е било 3 милиона. Резбира се, че за да можем да останем, трябва да има повишаване на раждаемостта. Но трябва да се грижим за това да удължаваме нашия живот, което е достижение на цивилизацията".

Какво още каза доц. Черкезова - вижте във видеото.