Свят

Властите в Китай изкарват още полицейски сили срещу безпрецедентните протести

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Китай изкара допълнителни полицейски сили по улиците в отговор на масовите протести в страната срещу политиката на властите на „нулев ковид“. В Шанхай органите на реда проверяваха телефоните на хората за снимки и видеозаписи от демонстрациите. Репресиите на Пекин придобиха и международно измерение, след като бяха задържани двама чуждестранни журналисти – първо кореспондент на БиБиСи, а после и кореспондент на швейцарската телевизия.

Министерството на външните работи на Китай хвърли вината върху журналистите.

 

Въпросният журналист не се е идентифицирал като представител на медиите и не е представил акредитацията си. Органите на реда убедиха хората да напуснат. Тези, които отказаха да сътрудничат, бяха задържани.

Жао Лиджиан – говорител на МВнР на Китай

За няколко нощи протестите обхванаха голяма част от Китай. Първоначално насочени срещу строгите мерки срещу вируса, но трансформирали се в критика към авторитарното управление на президента Си Дзинпин. Някои от протестиращите държаха празни листи хартия в ръка. Този символ тръгна от Хонконг, където през 2020 г. демонстрантите размахваха празни листове хартия в знак на протест срещу новия закон за националната сигурност.

Засега правителството прибягва до този вид репресии и строги мерки. За него е немислимо връщането назад, промяна на политиката, за да разреши проблема. Това не е в стила на Си Дзинпин.

Хо-фун Хун – професор по политикономия от университета „Джон Хопкинс“ 

Бдения и демонстрации се състояха и в Европа, Азия и Северна Америка. Те бяха организирани от китайски дисиденти и студенти.