Общество

СУ отпразнува 70 години специалност „Журналистика“

От Euronews България Euronews България
Fjmk Веселина Вълканова, декан на ФЖМК. Снимка: Фейсбук

“Журналистиката остава с призванието да служи на обществото, да поставя най-високите изисквания към политиците да помнят, че служат и се ръководят от народа.” Това заяви Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масови комуникации в СУ по случай 70-ата годишнина от създаването на специалност „Журналистика“.

“Задълженията на професията, обществените очаквания и претенции надхвърлят тези на другите професии. Въпреки всички твърдения, че журналистиката е мисия невъзможна, има репортажи, които практикуват журналистиката от висок порядък. Журналистиката е остра, смела и бързо възпламеняваща се, уважаваща своята аудитория”, коментира още деканът на факултета.

Церемонията бе уважена и от държавния глава Румен Радев.

От вас, медиите, зависи гражданската отговорност. Журналистиката е длъжност и призвание, които се разпростират извън личната реализация. Успехът ще следва всички вас, които осмислят значимостта на вашата мисия в ролята на България напред, които успеят да превърнат думите смелост и всеотдайност от теоретични понятия в осъзнато ежедневие, тези които не се поддават на икономически и политически натиск”, каза президентът.