Свят

Арестуваха племенницата на иранския аятолах Али Хаменей

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Племенницата на върховния лидер на Иран е била арестувана, след като призова правителствата по света да прекратят връзките си със страната заради продължаващите протести. Активистката Фарида Морадхани е задържана миналата седмица, след като се отзовала в прокуратурата заради съдебна заповед.

"Този режим не е лоялен на нито един от своите религиозни принципи и не познава никакви правила, освен сила и поддържане на властта", заявява Фарида във видео, разпространено от нейния брат преди задържането ѝ. Фарида е дъщеря на сестрата на аятолах Али Хаменей. Нейният покоен баща е сред противниците на режима в страната. 

Междувременно от Иран обявиха, че отхвърлят назначеното от ООН разследване за репресиите срещу протестиращи в страната и уточниха, че няма да сътрудничат на международната организация.
Новинарската агенция на ирански активисти за човешките права - HRANA, съобщи, че от началото на размириците преди два месеца са убити най-малко 450 демонстранти, докато над 18 000 са били арестувани. До протестите срещу властта се стигна заради смъртта на 22-годишната Махса Амини след задържането ѝ от нравествената полиция на Иран.