Свят

ООН ще разследва репресиите срещу демонстранти в Иран

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Съветът на ООН за правата на човека ще разследва репресиите срещу демонстранти в Иран на фона на сигналите от направителствени организации за стотици загинали. До това решение се стигна, след като Германия и Исландия внесоха предложение в 47-членния Съвет за разследване по случая. 25 държави дадоха подкрепата си.

Според наши надеждни източници смъртните случаи са около 300, от тях поне 40 са на деца. Това е неприемливо. От информацията, която имаме, около 14 000 души, включително деца, са били арестувани в контекста на тези протести. Това е смайващо число. Разтревожен съм от информацията, че дори деца, заподозрени в участие в протести, биват арестувани в училище.

Фолкер Тюрк, върховен комисар на ООН за правата на човека

Върховният комисар на ООН за правата на човека вече призова Техеран да прекрати използването на сила при потушаване на протестите. А представителят на Иран на срещата в Женева по-рано обвини Запада, че използва Съвета за правата на човека, за да атакува страната.

Масово недоволство в Иран предизвика смъртта на 22-годишната Махса Амини през септември. Оттогава демонстрации бяха организирани в над 150 градове във всички 31 ирански провинции.