Свят

Украйна изпраща помощ от 60 кораба със зърно за най-бедните държави

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Володимир Зеленски посрещна лидери от 4 европейски държави за дискусии, посветени на продоволствената сигурност и износа на зърно от украинските пристанища. За форума в Киев пристигнаха премиерите на Белгия, Литва и Полша, както и президентът на Унгария.

Украинският президент обяви началото на инициативата "Зърно от Украйна" за доставки до най-бедните държави в Африка. Според плана от пристанищата трябва да излязат общо 60 кораба със зърно, поне по 10 всеки месец.

Събитието съвпадна с възпоменание за 90-ата година от Гладомора – големия глад, убил милиони хора между 1932 и 1933 година.

 

Целта ни е амбициозна и конкретна – да спасим най-малко 5 млн. души от глад. Украйна вече направи първите стъпки – изпрати първите кораби. В средата на ноември – 27 хил. тона пшеница за Етиопия. Този уикенд – още 30 хил. тона пшеница. Към пристанищата на Украйна за товарене са се отправили още три кораба. Те ще доставят над 80 хил. тона пшеница на страните, които имат най-голяма нужда от нея.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

В рамките на форума е имало и среща на т.нар. Люблински триъгълник, който включва Литва, Полша и Украйна. В свое изявление трите държави осъдиха "системните военни престъпления" на Русия и ударите в околностите на украински ядрени обекти.

Някои от лидерите отправиха своите послания чрез видеовръзка. В свое обръщение френският президент Еманюел Макрон обвини Русия, че използва глада като оръжие. Същото направи и председателят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен. Тя заяви, че Европейският съюз ще отпусне средства за транспорта на 40 хил. тона украинско зърно с два плавателни съда.

По време на срещата генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, приветства удължаването на сделката за износ на зърно, сключена след началото на войната. По-рано този месец стана ясно, че споразумението между Киев и Москва, оформено с посредничеството на ООН и Турция, ще бъде удължено с още 4 месеца.