Свят

Протести и локдауни в Китай заради нова Ковид вълна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Протести избухват в Китай, докато броят и тежестта на огнищата на Ковид-19 се увеличават. Това принуждава властите в редица райони, включително столицата Пекин, да затварят цели квартали и да налагат други ограничения, които според жителите надхвърлят позволените от националното правителство.

В град Чжънчжоу служители в най-големия завод на "Епъл" в света бяха бити и задържани при протести срещу заплащането на фона на строг антивирусен контрол. Според свидетели и видеоклипове в социалните медии, напрежението е нараснало заради държавните усилия за борба с подновения ръст на инфекциите. Операторът на фабриката, "Фокскон", заяви, че използва "управление със затворен цикъл", което се отнася до служителите, които живеят на работното си място без външни контакти.
В последните дни броят на инфекциите в Китай нараства експоненциално.

 

Броят на новите инфекции продължава да нараства. От ноември насам са докладвани 1 253 000 случая на Ковид в цялата страна. През изминалата седмица имаме средно по 22 200 случая на ден, което е два пъти повече от предходната седмица.

Ху Ксиян, инспектор от департамента по инфекциозни болести

Броят на случаите продължава да се покачва, но европейските учени поставят под въпрос мъдростта на стремежа на Китай към „нулев Ковид“ – това означава, че не толерира никакви случаи на вируса.

 

Има компромис и правителството трябва да реши на какъв етап ще има достатъчно покритие с ваксини. На кой етап можем да защитим уязвимите групи и след това да позволим на вируса да циркулира. Според мен, няма друг вариант. Трябва да позволите на този вирус да циркулира. Трябва да се изгради естествен имунитет, като същевременно бъдат защитени уязвимите хора. Това може да се постигне само с много високи нива на ваксинация.

проф. Анелис Уайлдър-Смит, изследовател по заразни болести от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина

Проф. Уайлдър-Смит смята, че повтарящите се карантини означават, че общото население не е изградило нивата на имунитет, които са били възможни в други страни.

Политиката на "нулев Ковид" не бива да се упражнява в ущърб на психичното здраве и благосъстоянието на хората.

Въпреки че около 90% от населението на Китай е ваксинирано, в групата на възрастните хора – на и над 70 години – процентът пада до 70 и това не е достатъчно, за да се осигури колективен имунитет.