Икономика

Брокери очакват спад с 10-15% на цените на имотите

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Повишаване, стабилизиране, покачване. Накъде ще тръгнат цените на имотите през следващата година? Отиваме на оглед в Студентски град – един от районите, които през последните години търпи развитие и по отношение на продажби, и по отношение на наеми.

 

Търся апартамент в район, в който наистина да видя потенциала, като предпочитам ново строителство. Това, което сега аз виждам ме кара да си мисля, че предпочитам апартаменти, които да са на зелено. 

Иванка Костова

За Иванка районите с потенциал са бивши индустриални зони в София, които сега се облагородяват и се трансформират в жилищни зони. И като всеки съвестен купувач, Иванка е изготвила и своя бюджет.

„Това, което сме пресметнали аз и моят съпруг е, че цената, която можем да си позволим е апартамент с цена около 600 евро на квадрат. Смесено ще бъде финансирането – едната част ще е от излишъци, които ние сме натрупали, а другата ще бъде кредитирана“, казва Иванка. „Това, което аз съм направила като сметка, не ме притеснява толкова. Разбира се, ще има вдигане на лихвите по кредитите, но това, което аз специално видях, е, че като съотнеса повишаването на месечната ми вноска, номинално тя няма да се вдигне с повече от 50 до 100 лева“, допълва жената. 

 

Апартаментът, в който се намираме е с чиста площ 108 квадратни метра, а с общите части неговата квадратура става 122 квадратни метра. Цената която се получава за него е около 1720 евро на квадрат. 

Мартин Денчев, брокер

Състоянието на апартамента, етажа, на който се намира и локацията до голяма степен определят  цената на жилището.

„Основното нещо, което образува цената на имотите всъщност е цената на реално сключените сделки. Клиентите няма как да знаят тази информация. Заради това те гледат цените в имотните сайтове, а там както знаем апартаментите често са надценени“, каза Денчев.

Независимо дали става въпрос за ново или старо строителство обаче, според брокерите, купувачите се надяват на поевтиняване през следващата година.

„Доколкото имам информация се очаква спад в цената в диапазона от 20% и нагоре. Това обаче няма да стане“, смята брокерът Антон Илиев.

Това, което предстои на имотния пазар, експертите определят по-скоро като стабилизиране. Причината – високите лихвени проценти по кредитите няма да откажат толкова купувачи, колкото се очаква. Тези, които купуват жилище с ипотечен кредит в големите градове са 50% от общия брой на всички купувачи, останалата половина разполагат със собствени средства и не се интересуват от лихвените проценти.

„Те са и в удобна позиция да изчакат, като без да предприемат действия да се случи корекцията надолу“, допълва Илиев.

Очаква се тази корекция да бъде между 10 и 15 процента за по-големите жилища, но за боксониерите и гарсониерите спадът се очаква да е едва 5%. С днешна дата лихвените нива и високите цени все пак водят до намаляване на броя на сделките, обясняват брокерите. очакват тенденцията да продължи и следващата година. 

 

От половин година насам има охлаждане на сделките като брой и това се очаква да продължи през 2023 година и дори през 2024, но там има фактори, които все още не можем да предвидим. 

Антон Илиев, брокер

Що се отнася до наемите – и тук се наблюдава сериозно покачване на цените.

„Там нещата се промениха заради многото украински бежанци и заради наплива от руснаци, които бягат от мобилизацията. Те търсят много активно да се подслонят някъде, а българските наемодатели не ги приемат много радушно и им искат по няколко депозита, защото не са сигурни колко време тези мигранти ще останат. Това повиши цените особено във Варна и София с 15, 20, а някъде и 30%“, казва Илиев.

И двамата брокери са единодушни за едно – балон няма и съответно няма как и да се спука. Така че на тези, които смятат да купуват, ги съветват да следят пазара и им пожелават бързо да намерят желаната оферта.