Европа

Заради студа: Очаква се войната в Украйна да забави темпо

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Журналист

Руските цели за бързо сваляне на властта в Киев остават неизпълнени девет месеца след началото на войната. Вместо настъпление на някои места по фронтовата линия армията на Москва се оттегля заради украинската контраофанзива. 

Киев успя да изтласка руските сили от десетки градове и села, включително Николаев, Купянск и Харков. А на някои места, като Буча, Изюм и Лиман, бяха открити масови гробове със стотици тела, което повдигна и въпроса за военни престъпления, извършени на територията на Украйна. 

На фона на продължаващите бойни действия мирните преговори не са на дневен ред за Киев и Москва. Според анализатори обаче именно мирното разрешаване на конфликта може да е единственият начин руският президент Владимир Путин да излезе като победител. В същото време някои разглеждат примирието като възможност Западът да възстанови оръжейните си запаси, след като много от държавите изпратиха военна помощ на Украйна.

Освен това войната тества реакцията на европейските държави пред реалната опасност от въоръжен конфликт. Държавите от НАТО предприеха допълнителни мерки за подсилване на източния фланг и вече имат по-големи амбиции за увеличаване на инвестициите в отбрана. Някои държави от Алианса също бяха засегнати войната - през март произведени в Русия дронове паднаха в Хърватия и Румъния, а по-рано този месец в Полша падна ракета, която отне живота на двама души. 

Сега пред силите на фронта се задават най-студените месеци от годината. Според анализ на Politico зимата винаги е помагала на руските сили по време на конфликти, но този път ще бъде различно, защото Украйна планира да се възползва от предимствата си в студа. От Politico посочват, че като цяло се очаква скоростта на бойните действия да се забави.