България

Актьорите от Младежкия театър излизат на протест

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Thumbnail 20220527 124533 Снимка: Анелия Джамбазка / Euronews Bulgaria

Актьорите от Младежки театър „Николай Бинев“ в София, излизат на протест в понеделник. Причината е, че има риск помещение, което е прилежащо към тяхната сграда, да бъде дадено на Комисията за енергийно и водно регулиране. Случаят беше огласен от ръководството на театъра в социалните мрежи. Актьорите очакват становище от министъра на културата, тъй като той има властта да защити сградата на театъра. Защо се стигна до тук, отговорите потърси репортерът Анелия Джамбазка.

 

Липсата на конкретни обещания и действия от Министерството на културата, стана повод актьорите да потърсят подкрепа в социалните мрежи. Министерството на регионалното развитие и благоустройството вече е изпратило две писма, които очакват отговорът на министерството на културата, относно статута на неизползваната към момента част на сградата.

 

Казусът датира от края на месец февруари, когато комисията за енергийно и водно регулиране, входира в МРРБ една преписка, с която иска да получи наш имот, който е 435 квадрата, находящ се в сградата на Младежкия театър, на бул. „Дондуков“ 8, на два етажа, и го иска тъй като твърдят че съответният имот е с отпаднала необходимост. В края на месец февруари се случва това нещо и от там МРРБ изпраща запитване до нас и до МК за становища, дали съответния обект е с отпаднала необходимост или не. Ние сме отговорили в срок на МК, че въпросният обект не само че не е с отпаднала необходимост, а ние имаме планове за неговото развитие и превръщането му в нова куклена сцена, от каквато нашия град категорично има необходимост.

Михаил Байков, директор на Младежки театър „Николай Бинев“

Актьорите в театъра са притеснени от това в каква посока ще се разреши проблемът.

 

Не си мислех, че в професионалната ми кариера, понеже аз съм завършила актьорство за куклен театър, моята професорка се казва проф. Жени Пашова. Не съм си мислила, че в моята професионална кариера ще достигнем до момент, в който ще се борим бюрократщината да надделява над изкуството. Наистина не мога да повярвам. Хем е обидно, хем звучи като неистина. Имаме нужда от това пространство. Просто министерството на културата трябва да ни защитят и да обяснят на КЕВР, че имаме нужда от това пространство. Тук ще стане една прекрасна куклена сцена. И едни деца, които нямат нищо общо и не разбират нищо от политика, ще могат за пръв път в живота си да се срещнат с изкуството като такова. Както аз си спомням за първото представление, което съм гледала „Трите прасенца“, нека да дадем шанс и да създадем възможност, малките същества да имат спомени и те да бъдат свързани с изкуството, а не с пошлостта.

Ярослава Павлова, актриса в Младежки театър „Николай Бинев“

Последната дума е на министърът на културата, именно нея очакват в театъра. До ноември миналата година помещението е било отдадено под наем и е било банков клон. Тогава договорът за наем изтича и не е подновяван, заради намерението там да се изгради куклен театър. Малко след това Комисията за енергийно и водно регулиране, е поискала да ползва помещението. Обяснението на регулатора е, че част от служителите са по петима в стая и имат нужда от още кабинети.

 

С министър Атанасов имахме среща преди може би 2 седмици среща в министерството, при която го запознах със ситуацията хронологично и с това какви са намеренията ми като току що спечелил мандат. Той каза, че на този етап не може да вземе решение и отношение, тъй като трябва да се запознае с всички възможни страни и да разбере каква е ситуацията. Надявах се и все още се надявам, че той ще защити не само Младежкия театър и неговото ведомство, но и всички български театри които биха застанали пред този проблем, т.е. да се защити целостта на институтите. С нетърпение очаква да видя становището на МК, което отговаря на МРРБ, че имотът не е с отпаднала необходимост, и съответно да помолят КЕВР, които имат възможност финансова, да потърсят друго място за своите служители.

Михаил Байков, директор на Младежки театър „Николай Бинев“

Без отговорът на Министерството на културата не може да започне преустрояването на сградата.

 

Ние сме във връзка с компании, които се занимават с това, с агенции които имат подобен професионален опит, но за да се случи всичко това, трябва ситуацията да е спокойна, да влязат тези колеги, съответно да измерят всичко, да видят кои са най-добрите световни примери. Но за да се случи това, трябва да сме сигурни че един ден няма просто да се събудим и да се окаже, че не можем да влезем в това пространство. Ние трябва да имаме сигурността, че това пространство ще остане както е в момента владение и собственост на Младежки театър, и ние ще започнем да го развиваме, за да може както сме написали в нашето отворено писмо. Тази година ние ще посрещнем 1-ви юни отпред на протест, но се надяваме следващия първи юни да го посрещнем тук вътре в това пространство, но не под формата под която го посрещаме днес, а в условия на много детски усмивки и ентусиазъм на тази бъдеща куклена сцена.

Делян Тодоров, зам. директор на Младежки театър „Николай Бинев“

Театърът разполага със средства, с които ще поеме преустрояването на помещението и превръщането му в куклен театър. Той инвестира и привличането на нови артисти.

 

Ние вече сме назначили трима куклени артисти, което е заложено и в моята концепция, с която спечелих конкурса за директор на Младежки театър преди един месец. Имаме намерение от септември месец да назначим още трима. В момента в Младежки театър работят двама куклени актьори, които имат образование за куклен актьор. Така че това което мога да кажа със сигурност е, че минимум 6 до 8 куклени артисти ще могат да представят своята продукция там, пред зрителите на Младежкия театър.

Михаил Байков, директор на Младежки театър „Николай Бинев“

Актьорите и ръководството на театъра ще протестират мирно на 30-ти май. Те призовават за широка обществена подкрепа.

 

На всички, които не са в София на 30-ти май ги моля да попълнят петицията, която върви в Младежки театър, защото знам, имам много приятели които ми пишат и казват, не мога да присъства на 30-ти, но с удоволствие ще попълня. Тези от хората, които искат да ни защитят, да заповядат на 30-ти май от 10:30. Ние ще бъдем тихо и мирно тук отпред. Да покажем, че не сме безгласни букви, да покажем че не сме риби в аквариум, които просто мълчат и чакат някой да реши тяхното бъдеще просто ей така.

Ярослава Павлова, актриса в Младежки театър „Николай Бинев“

Петицията е онлайн, може да се намери на официалната фейсбук страница на Младежки театър и на сайта на театъра и апелирам към всички колеги от други театри, от други и други културни институти да ни подкрепят, защото тази битка, наречен наш протест, той не е само наш, той е за целостта и собствеността на всички театри. Защото настоящата ситуация би могла да създаде прецедент, а всеки прецедент никога не е последен.

Делян Тодоров, зам. директор на Младежки театър „Николай Бинев“

За Евронюз България Анелия Джамбазка.