Икономика

Решения: Г-7 обещаха да спрат финансирането на изкопаеми горива в чужбина

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 28 095247

В една много трудна геополитическа ситуация страните от Г-7 се обединяват зад идеята за прекратяване на използването на изкопаеми горива до 2035 г. в енергийния сектор. Това заявиха министрите на енергетиката и климата на седемте най-развити индустриални икономики в съвместно изявление след разговорите в Берлин. Подложени на натиск да увеличат финансовата си помощ за бедните страни, министрите признаха, че тя трябва да бъде увеличена.

 

Япония се присъедини за първи път към останалите членове на Групата на седемте най-богати държави в света, като обеща до края на годината да прекрати публичното финансиране на проекти за изкопаеми горива в чужбина, за да подпомогне борбата с глобалното затопляне.

Държавите от Г-7 - Великобритания, Франция и Италия, вече са си поставили срокове за спиране на изгарянето на въглища за производство на електроенергия през следващите няколко години. Германия и Канада се стремят към 2030 г.; Япония иска повече време; докато американската администрацията на Джо Байдън си е поставила за цел да прекрати използването на изкопаеми горива за производство на електроенергия в САЩ до 2035 г.

Държавите-членки обещаха да увеличат необходимите технологии и политики за прехода към чиста енергия и да ускорят постепенното премахване на въглищата.

 

Загубите и щетите в най-пострадалите страни за първи път бяха признати като ангажимент на Г-7 да оказва по-голяма подкрепа на тези страни. Обещанието, че развитите богати страни ще предоставят 100 млрд. евро за страните, които не могат да финансират опазването на климата със собствени средства, беше нарушено за пореден път.

Роберт Хабек, министър на икономиката на Германия

Въглищата са силно замърсяващо изкопаемо гориво, което е отговорно за една пета от глобалните емисии на парникови газове, причинени от човека. Една обща цел ще окаже натиск върху другите големи замърсители да последват примера им и ще надгради компромисното споразумение, постигнато на миналогодишната среща на върха на ООН за климата. Тогава държавите се ангажираха само да "намалят", а не да "премахнат" въглищата - без фиксирана дата.

 

Това партньорство в областта на енергетиката е свързано с доверието и ускоряването. И затова искаме заедно да стимулираме иновациите и енергийния преход.

Дженифър Морган, специален представител за международната политика в областта на климата

Според Международната агенция по енергетика, за да се запази целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5℃, трябва незабавно да се спре финансирането на всички нови проекти за изкопаеми горива. Организацията Oil Change International е изчислила, че между 2018 и 2020 г. само страните от Г-20 са осигурили финансиране на проекти за добив на нефт, въглища и газ в чужбина в размер на 188 млрд. долара.

Въпросът вероятно ще бъде разгледан по-късно тази година на среща на Групата на 20-те водещи икономики, които са отговорни за 80 % от световните емисии. Някои страни като Китай, Индия и Индонезия продължават да са силно зависими от въглищата.