Политика

Президентът призова правителството да пренасочи устрема си от РС Македония към бедността

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9425990 Президентът Румен Радев. Снимка: БГНЕС

„Очаквам този устрем и енергия, които се влагат за решаването на проблемите на РС Македония по пътя й към Европа, да се прилагат в не по-малка степен за решаването на проблемите на българските граждани.“

Това коментира президентът Румен Радев по повод настояването от премиера Кирил Петков за свикване на КСНС

Той призова правителството да отстоява българския интерес и същевременно да не губи от поглед проблемите на хората в страната и тежката социално-икономическа криза, преди управляващите да се събират на Коалиционен съвет в Министерски съвет по въпроса с РС Македония. 

 

Срещите не са толкова важни, важни са резултатите и аз очаквам Коалиционният съвет тази вечер да следва постигнатите с консенсус становище и предложения от Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) - да отстоява българския интерес и да отстоява Копенхагенските критерии за членство, които се базират много точно върху човешките права и недопускане на дискриминация. Ако всичко това се случи, ние по най-добрия начин ще помогнем на РС Македония да върви устойчиво по този път. 

Румен Радев, президент на България

Трябва да получим гаранции, които да доведат до необратими резултати, припомни позицията си той. "Много ясно в предложенията на КСНС от януари е показано като общо постигнато предложение от всички, че даване на съгласие от наша страна за начало на преговори не трябва да бъде обвързано със срокове, а с резултати и особено що се касае до правата на македонските българи. А такива вие виждате ли, постигнати до момента?“, попита Румен Радев.

 

Увеличаването на бедността е тревожно. Инфлацията, цените, това, което става в енергетиката, в топлофикациите. Очаквам там да бъде фокусирано вниманието.

Румен Радев, президент на България

"Очевидното нежелание на прокуратурата да се бори с корупцията в България не означава, че трябва да се погазват основни законови положения и базови човешки права, за да се търси справедливост", коментира президентът по повод публикувания текст на законопроект, придобил популярност като „БГ Магнитски“.
Държавният глава присъства на представянето на новата публицистична книга на журналиста Иван Гарелов „Неизпратени писма до Маргарита“ в София.