Европа

Преговорите между Сърбия и Косово завършиха без резултат

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Единадесетчасовите преговори в Брюксел за намаляване напрежението между Косово и Сърбия завършиха без резултат.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел обвини сръбския президент Александър Вучич и косовския министър-председател Албин Курти, че проявяват "неконструктивно поведение".

След многочасово обсъждане двете страни не постигнаха съгласие за решение. Смятам, че се носи важна отговорност за провала на преговорите и за всяка ескалация и насилие, до които може да се стигне през следващите дни. В името на прозрачността трябва да кажа, че ние внесохме предложение, избягващо рисковата ситуация, което президентът Вучич прие, но за съжаление премиерът Курти не го направи.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външна политика и сигурност

След срещата Курти призова ЕС да се съсредоточи върху пълното нормализиране на отношенията между двете страни, вместо да се съсредоточава върху въпроса за регистрационните номера.

 

Не може да бъдем безотговорни, като не се занимаваме с текущите проблеми. Но не може и да се превърнем в държавни ръководители, които се занимават само с въпроса с регистрационните номера и не обсъждат нормализирането на отношенията.

Албин Курти, министър-председател на Косово

Ето защо сме в такава ситуация и се надявам, че ЕС ще намери сили да подкрепи собственото си предложение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия.

Вучич от своя страна заяви, че Курти е отговорен за провала на срещата.

От сутринта ни очакват тежък период и много безсънни нощи. Трябва да сме притеснени, но няма причина за паника. Още веднъж призовавам международната общност и западните сили, които имат влияние върху Прищина, да се опитат да го използват върху г-н Курти и другите в Прищина и да се опитат да ни помогнат всички заедно да запазим мира.

Александър Вучич, президент на Сърбия

В късните часове, по молба на американския посланик в Косово, премиерът Албин Курти отложи с 48 часа решението за налагане на глоби от 150 евро на шофьорите, които не са сменили сръбските регистрационни номера на колите с косовски. 

Поетапният план на Прищина включва предупреждения, глоби и евентуално забрана за шофиране при отказ за смяна. САЩ и НАТО призоваха за опазването на мира в района, след като се появиха реални опасения, че нерешеният въпрос може да прерасне в нова конфронтация.

Около 3700 души от мироопазващите сили на НАТО - KFOR  продължават да са разположени на територията на Косово.