Euronews Primetime

Няма споразумение между Косово и Сърбия след разговорите в Брюксел

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Без споразумение приключиха разговорите между лидерите на Косово и Сърбия в Брюксел. Това съобщи върховният представител на ЕС по външните работи и сигурността, който посредничи в диалога. 

Жозеп Борел заяви, че Европейският съюз е предложил план за овладяване на напрежението и сръбският президент Александър Вучич го е приел. Косовският премиер Албин Курти обаче го е отхвърлил. След продължилите близо осем часа разговори Борел призова Прищина да спре мярката по замяна на сръбските автомобилни номера с косовски.

 

Сега очаквам Косово незабавно да спре по-нататъшните етапи, свързани с пререгистрирането на автомобили в Северно Косово. А Сърбия - да спре издаването на нови табели, включително такива с букви КМ. Това е предложението, което почти постигнахме, но след като не стана възможно по много различни причини, искам да подчертая, че призовавам двете страни да изпълнят тези две искания.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външните работи и сигурността

По думите на Борел това ще даде време на двете страни да търсят "устойчиво решение" на проблема. 

Властите в Косово от години искат етническите сърби да сменят старите номера на колите от миналия век, когато частично признатата държава все още беше част от Сърбия. Опитите на Прищина да направи това по-рано през годината бяха посрещнати от съпротива - косовските сърби блокираха пътища, а някои от тях подадоха и оставки от държавни постове в знак на протест.