Европа

Етническите сърби в Косово трябва да сменят номерата на колите си

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Властите в Прищина заявиха, че от понеделник ще глобяват етническите сърби, които не са сменили старите регистрационни номера на автомобилите си.

Решението за глоби на шофьорите идва три седмици, след като властите в Косово предупредиха етническото сръбско малцинство, живеещо в страната, бивша провинция на Сърбия, да смени регистрационните табели с косовски.

Страхувайки се от безредици, международната общност бе посъветвала косовското правителство да отложи този ход, за да даде време на етническите сърби да спазят правилата.

От Прищина заявиха, че прилагането ще бъде постепенно.

На граничния пункт Ярине етнически сърби заявиха, че се надяват да запазят старите номера.

 

Не знам, ще видим какво ще се случи. Чакаме новини от Сърбия. Надяваме се, че ще успеем да запазим регистрационните номера с буквите за Косовска Митровица.

Сърджан Бошкович, жител на Северна Митровица

Проблеми възникнаха още през лятото заради отказа на Сърбия и Косово взаимно да признаят документите за самоличност и регистрационните номера на моторните превозни средства.

Косовските сърби на север блокираха пътища, пуснаха сирени за въздушна тревога и стреляха във въздуха.

 

Ситуацията не е най-добрата, но ние, сърбите, разбираме и сме толерантни до определен момент. Но това, което прави Курти, сръбският народ няма да го толерира.

Милан Милетич, жител на Северна Митровица

Очаква се сръбският президент Александър Вучич и косовският премиер Албин Курти да се срещнат с представители на ЕС в Брюксел в понеделник, за да опитат да разрешат спора.