Спорт

Англия разгроми Иран с 6:2, Сака блесна с два гола

От Диан Станчев Диан Станчев Редактор
Bukayo Saka Букайо Сака се превърна в звездата на мача с отбелязани 2 гола срещу Иран. Снимка: Facebook/FIFA World Cup

Англия започна участието си на Световното първенство в Катар с победа над Иран с 6:2 в двубой от група Б. Така селекцията на Гарет Саутгейт сложи край на негативната си серия от 6 мача без успех. Срещата ще се запомни и с избора на футболистите на Иран да не изпеят националния си химн преди началото. Световните агенции изтълкуваха това решение на иранците като символична подкрепа за протестите срещу управленския режим в родината им. Бунтовете в Техеран взеха стотици жертви в последните месеци, а връхната си точка негодуванието достигна след убийството на 22-годишната Махса Амини за неправилно носене на хиджаб. 

Сблъсъкът в Ал Раян стартира добре за Трите лъва, като те още в 3-тата минута имаха претенции за дузпа след падане в наказателното поле на Хари Магуайър. Арбитърът от Бразилия Рафаел Клаус обаче остана безмълвен, а и ВАР не сигнализира за очевидно нарушение.

В 10-ата минута стражът на Иран Алиреза Бейранванд се сблъска много тежко със съотборника си Маджид Хосейни. След намесата на медицинския щаб на персийските лъвове бе взето решение вратарят да бъде заменен, а на терена се появи Хюсеин Хосейни.

В 33-ата минута Англия получи корнер, а Магуайър изпревари пазача си и стреля с глава, но топката срещна напречната греда на иранците.

Само 120 секунди по-късно англичаните все пак откриха. Рахийм Стърлинг центрира отляво към Джуд Белингам, който с глава прати топката в иранската врата - 1:0. Това бе първо попадение на халфа на Борусия Дортмунд с националния екип, а той се превърна във втория най-млад реализатор за страната си в историята на Световни първенства, като пред него е единствено Майкъл Оуен.

Bukayo Saka Goal Английските футболисти празнуват попадението, с което откриха резултата. Снимка: Facebook/FIFA World Cup

Две минути преди края на редовното време на първото полувреме Букайо Сака удвои за символичните домакини. Кийрън Трипиър центрира от корнер, Магуайър свали към Сака, а той не остави шансове на Хосейни. Състезателят на Арсенал вкара първия си гол за Англия от 12 месеца насам, след като за последно се разписа при разгрома над Сан Марино с 10:0 през ноември 2021 г.

С оглед на травмата на иранския вратар Бейранванд, арбитърът назначи цели 14 минути продължение на първото полувреме. В него Стърлинг отбеляза трети гол, възползвайки се от асистенция на капитана Хари Кейн.

David Backham От трибуните мача проследиха легендата на английския футбол Дейвид Бекъм и бившият френски национал Юри Джоркаеф. Снимка: Facebook/FIFA World Cup

Първият четвърт час на втората част премина в малко по-лежерно темпо, но в 62-ата минута Сака реализира втория си гол в мача. Този път младокът се възползва от подаване на Стърлинг.

До известна степен логично, това доведе до леко отпускане в редиците на албионците. Момчетата на Карлош Кейрош се възползваха от грешка на Хари Магуайър, която бе наказана от звездата на Порто Мехди Тареми в 65-ата минута.

С напредването на времето Гарет Саутгейт прецени, че с оглед на комфортния аванс за състава му, той може да съхрани силите на част от основните си футболисти. Селекционерът направи четворна смяна в 70-ата минута, а Маркъс Рашфорд, който замени Сака, вкара за 5:1 секунди след като влезе на терена.

В самия край на двубоя англичаните оформиха разгрома си, след като друго резерва – Джак Грийлиш, също се разписа. Асистенцията за попадението бе на Калъм Уилсън.

Иран все пак получи направи поражението си малко по-почетно. Мехди Тареми реализира втория си гол в двубоя си от дузпа, отсъдена за нарушение на Eрик Дайър в наказателното поле.

Така европейските вицешампиони стартираха ударно участието си на Мондиала, потвърждавайки предварителните очаквания, че ще са сред основните претенденти за титлата. В следващата си среща те се изправят срещу САЩ, докато Иран ще се надява на по-добри времена в дуела си с Уелс. Сблъсъците са на 25 ноември.

 

Още спортни новини вижте във видеото:

 

В късния мач от групата САЩ и Уелс не се победиха, завършвайки 1:1. Срещата на стадион "Ахмад бин Али" в Ал Раян предложи интригуващи моменти и поделено надмощие на двата отбора.

През първата част Щатите доминираха и стигнаха до гол чрез Тимоти Уеа, който беше точен в 36-ата минута след хубава комбинация с Кристиян Пулишич. Уеа е син на носителя на "Златната топка" за 1995 г. Джордж Уеа. Освен тази ситуация САЩ пропуснаха да поведат по-убедително.

През втората част Уелс игра значително по-добре и не даде много шансове на съперника си. Звездата на "драконите" Гарет Бейл изравни в 82-ата минута от дузпа. Тя беше отсъдена за нарушение на Уокър Цимерман срещу него.

Двубоят беше първи за Уелс на световно първенство от 1958 г., когато отборът достига до четвъртфиналите. След първото завъртане в група В Англия е начело с 3 точки след успеха си с 6:2 над Иран. САЩ и Уелс делят второто място с по една точка.