Европа

Финландия започва да изгражда ограда по границата с Русия

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Финландия съобщи, че заради нестихващата война в Украйна започва изграждането на ограда с Русия още в началото на 2023 година. Първоначалният трикилометров участък от оградата ще бъде изграден на пропусквателния пункт в източния град Иматра до лятото на 2023 г. Впоследствие в този участък тя ще достигне максимална дължина от 200 километра.

Финладия има 1340-километрова граница с Русия - най-дългата сред членовете на Европейския съюз. Хелзинки предприема това действия на фона на опасенията в скандинавската държава относно променящата се среда на сигурност в Европа. Проектът се оценява на общо 380 милиона евро и се планира да бъде завършен до края на 2026 г.

Тази промяна в средата за сигурност във Финландия и Европа е фундаментална. Границата между Финландия и Русия функционираше добре, дори беше за пример. Но в тази ситуация имаме всички основания да преразгледаме нашите договорености.

Яри Толпанен, бригаден генерал от финландските въоръжени сили

Оградата ще бъде с височина от 3 метра и ще завършва с бодлива тел. Освен интензивно патрулиране финландската гранична охрана използва електронни и други устройства, за да наблюдава движението по границата.

Политици и експерти твърдят, че не е разумно, а дори и възможно, да се издигне ограда по цялата дължина на източната граница на Финландия, която преминава предимно през гъсти гори. На някои места границата между двете страни е обозначена само с няколко дървени стълбове с ниски огради, предназначени да спират преминаването на добитък.

Основната цел на оградата ще бъде да помага на граничните власти да наблюдават и предотвратяват евентуална широкомащабна нелегална миграция. Съществуват опасения, че Москва може да насърчи мигрантите да се опитат да преминат границата като начин за оказване на политически натиск.

Междувременно Хелзинки все още не се е присъединил към НАТО, тъй като Турция и Унгария не успяват да ратифицират кандидатурата му.

Финландия е обезпокоена от развитието на събитията както в Русия, така и в Украйна, а също и от заплахите на Москва за ответни мерки, ако скандинавската страна се присъедини към алианса.