Европа

Офанзива в Източна Украйна: Украинският президент отправи критики към съюзниците

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 27 125137

Русия засилва атаките си в Източна Украйна. Бомбардира отново втория по големина град в страната - Харков. Украинският президент Володимир Зеленски отново отправи критики към съюзниците. В редовното си обръщение попита защо Европейският съюз не може да приеме новия пакет санкции срещу Русия, който беше предложен преди близо месец.

 

Руснаците отново обстрелват Харков. Най-малко 9 цивилни загинаха, а други 19 бяха ранени при бомбардировка във втория по големина град в Украйна, който украинците успяха да се върнат. Губят контрол обаче в източните Донецк и Луганск. Местните власти в Луганск заявиха, че под 5% от територията е под украински контрол. Сама Украйна призна руското превъзходство в района. От Съединените американски щати се готвят да изпратят ракетни системи с голям обсег, но вече може да е твърде късно за тези региони.  

 

Оказването на натиск върху Русия буквално е въпрос на спасяване на животи. И всеки ден на забавяне, слабост, различни дебати или предложения за „умиротворяване“ на агресора за сметка на жертвите означава повече убити украинци. Това са нови заплахи за всеки един на нашия континент.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

От Киев твърдят, че около 8000 войници са в плен на руснаците. Украинските власти се надяват да успеят да извършат размяна на военнопленници с Русия. В Полтавска област още двама руски войници бяха осъдени за военни престъпления. И двамата се признаха за виновни и ще излежат присъда от 12 години затвор.

В окупираните от Русия райони, като Мариупол, започна операция "Русификация", както я наричат властите в Москва. За децата - лятната ваканция ще бъде прекъсната, за да се адаптира учебната програма. За възрастните - тези камиони, които разпространяват информация и новини, карат из Мариупол, за да представят руската версия за войната