България

Бежанската вълна: 280 000 души са влезли в България от началото на войната в Украйна

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 27 100141

От началото на руската инвазия общо над 13 млн. в Украйна са били разселени. Половината от тези хора са напуснали страната. Българската граница са прекосили близо 300 хил. души, а държавите, приели най-много бежанци, са Полша, Румъния и Русия.

 

Милиони хора бяха принудени да напуснат домовете си заради войната в Украйна, която започна на 24 февруари. Оттогава по данни на Агенцията за бежанците на ООН над 7 млн. души са разселени вътре в страната, а други 6,5 млн. са се отправили към съседни държави.

Повече от половината от напусналите Украйна са влезли в Полша, с което страната се оказа ключова за овладяването на бежанската криза в Европа. И докато някои вече пътуват обратно към Украйна, други няма къде да се върнат, защото сградите, в които преди три месеца са живеели, днес са разрушени.

По над 900 хил. са отпътувалите към Румъния и Русия, а в Унгария са влезли 654 хил. души. България е сред държавите, приели вторичната вълна от бежанци. Първите автобуси с българи, бягащи от войната, пристигнаха у нас на 26 февруари, а сред пътниците имаше и двама украински граждани. Оттогава до днес в България са влезли над 280 хил. души.

В момента в хотелски бази пребивават близо 60 хил., но много от тях трябва да напуснат местата за настаняване по Черноморието до 31 май заради летния сезон. Същевременно обаче свободните места за тези хора в държавни бази са около 33 000.