Политика

Външно министерство обяви, че няма да поставяме нови условия към РСМ за ЕС

От Милица Бонева Милица Бонева Журналист

България няма да поставя нови условия към Република Северна Македония за членството ѝ в ЕС, обявиха днес от министерството на външните работи. Повод за изявлението бяха промените в Закона за сдруженията и партиите в западната ни съседка. 

С приетите промени клубове и организации няма да могат да се регистрират с имена, които насаждат расова или национална омраза. В това число влизат и българските културни клубове, които са кръстени на "противоречиви" личности, като "Цар Борис Трети"   и "Иван Михайлов". Според експертите от външното ни  министерство обаче - проблемът не е в имената.

 

Що се отнася до г-н Мицкоски - мисля, че най-накрая имаме повод да благодарим специално и лично на него, защото ако четем внимателно неговото изказване - той всъщност казва истината, която всички ние знаем - няма никакво значение как се казват българските клубове, те ще бъдат забранени, защото са български.

Желязко Радуков, главен експерт в МВнР

Според зам.-министъра на външните работи промените пречат на интеграцията на РСМ.

 

Искам да напомня, че подобно поведение е единствено в полза на фактори и трети страни, които имат за цел да възпрепятстват интеграцията на нашата съседка.

Костадин Коджабашев, заместник-минисър на външните работи

Мисля, че на всички е ясно за какви фактори става въпрос - тези, които се стремят да разединят Европа и да не допускат нейното обединяване, включително с разпалването на въоръжен конфликт.

Желязко Радуков, главен експерт в МВнР

От министерството на външните работи  изразиха притеснения, че с промените ще се ограничи и правото на сдружаване. Според дипломати не е ясно кой ще упражнява контрол върху становищата на Комисията за имената на организациите и какви ще бъдат критериите.