Euronews Сега

Нанси Пелоси се оттегля като лидер на демократите в Долната камара

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Настъпи краят на една ера за демократите в САЩ - председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси се оттегля от поста си.

82-годишната Пелоси, която близо две десетилетия беше лидер на Демократическата партия в Долната камара на американския Конгрес, обяви новината ден след като стана ясно, че републиканците си осигуряват минималното мнозинство, а заедно с това и председателското място. 

 

Американската демокрация е величествена, но и крехка. Много от вас тук, са били преки свидетели на това, за жалост в тази. Затова демокрацията винаги трябва да бъде защитавана от силите, които биха искали да ѝ навредят.

Нанси Пелоси

Пелоси, първата жена, заемаща тази длъжност, заяви, че ще остане в Конгреса, представлявайки Сан Франциско в Камарата на представителите, както го е правила в продължение на 35 години. Конгресменът от Ню Йорк Хаким Джефрис е определян като най-вероятния наследник на Пелоси като лидер на демократите. Лидерът на републиканците Кевин Маккарти ще заеме председателското място. 

Републиканците заявиха, че основен техен приоритет в долната камара ще бъде разследването на семейството на американския президент Джо Байдън. Ще се фокусират върху бизнеса на сина му Хънтър Байдън отвъд Океана, като го обвиняват в укриване на данъци и банкови измами.