Политика

Иван Ченчев, БСП: От 2014 г. настояваме за смесено гласуване

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Ние не се чувстваме мафия. Тези, които ни наричат хартиена мафия трябва да се обосноват. БСП още 2014 г. внесе в НС свой проект и той беше именно смесено гласуване – машини и хартия.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria депутатът от БСП Иван Ченчев.

През 2021 г. ние подкрепихме машините. Но оказа се, че във всеки един модел, в който се намери нещо притеснително, трябва да се търсят решенията.

 

Разбира се, че в хартията има човешки фактор, но и в машините също има. Тази истерия, която се създаде ни кара още повече да се съмняваме с това. Не е проблемът в хартията, проблемът е в броенето.

Там вече има различни предложения, които да засилят контрола при броенето.

Не мога да разбера що за псевдодемократ си щом искаш да ограничаваш права на български граждани. Дай им право да гласуват както искат. Още повече, че Европа е въвела такъв модел. В Германия Конституционен съд казва, че няма доверие на машини и забранява да се гласува с машини.

 

Числата сочат, че 47% от България искат машини, а 48% - хартия. Така че тази възможност се предоставя – да не се ограничава никой.

Не гласуваме заедно с ГЕРБ. Това с техни предложения, но смесеното предложение, това за което ние настояваме, го правим от 2014 г. Сега забелязахме и несъвършенството на машините. Дневникът е подправен на три машини в три различни области. Значи някой опитва да пробива машините. Ето ви го човешкият фактор – ключове, софтуер, код.

С 40 заявления сериозно и е да отваряме секции в чужбина?

Вижте цялото интервю във видеото.