Добро Утро, Европа

Жителите на Пшеводов се страхуват от неизвестното

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Въздишка на облекчение въпреки болката от загубата на два живота. Полското правителство заяви, че експлозията, предизвикана от паднала ракета от полската страна на границата с Украйна, е „нещастен инцидент“, а не умишлена атака. Разследването на мястото продължава, а местните хора се страхуват от неизвестното. Тъгуват и за двете жертви – един охранител и един шофьор на трактор. Единият е бил съсед на 24-годишната Кинга Канчир.

 

Да, страхуваме се, не е приятно това, което се случи. Нещо е паднало, още не знаем какво, защото няма нищо потвърдено. Двама души са убити, не много възрастни хора. Двете семейства изживяват тъга и болка, защото те отидоха на работа и не се върнаха.

Кинга Канчир – жител на Пшеводов 

Мъжете, имали нещастието да се озоват на мястото, където паднали отломки от ракетата – склад за сушене на зърно. Сега всички жители на Пшеводов се опасяват дали някоя друга заблудена ракета ще падне върху къщите им. Въпреки че и НАТО, и САЩ заявиха, че взривът е вследствие на злощастен инцидент, а не умишлена атака, призракът на близката война все още е надвиснал над прага на къщите.

 

Няма абсолютно никакви индикации, че това е пряка атака срещу Полша. Падането на ракетата не е резултат от нечия умишлена дейност. Така че Полша не е нападната.

Анджей Дуда – президент на Полша

Русия отрече да е замесена в инцидента, а по-късно изрази задоволство, че САЩ не са направиха прибързани заключения.