Европа

Киев ще съдейства на Варшава в разследването за ракетата

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Киев е готов да сътрудничи на Варшава в разследване, свързано с падането на ракета на територията на Полша, след като редица западни лидери заявиха, че снарядът вероятно е украински.

Президентът Володимир Зеленски каза, че Украйна иска уточняване на всички факти, свързани с инцидента, при който загинаха двама души.

 

Един от основните въпроси в Съвета за сигурност на ООН е ситуацията в Полша, изясняването на всички обстоятелства за това как руската агресия е преминала полската граница. Украинската позиция е много прозрачна – стремим се да установим всички подробности, всеки факт. Затова имаме нужда наши специалисти да се включат в международното разследване и да получим достъп до всички данни от мястото на взрива, с които разполагат нашите партньори.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

По-рано Зеленски заяви, че според него взривът е причинен от руска, а не от украинска ракета.

Междувременно посланикът на Украйна в ООН, Сергий Кислица, обяви пред Съвета за сигурност, че страната му ще съдейства на Полша в разследването за падналата ракета. По думите му руските атаки създават хуманитарна катастрофа, която може да се разрази отвъд пределите на Украйна.

Варшава съобщи, че разследването на инцидента ще се води съвместно със Съединените щати, като част от НАТО, както и че американски следователи вече работят на място.

Според полските власти ракетата вероятно е изстреляна от система за противовъздушна отбрана С-300, използвана от Киев в отговор на руски атаки. Анализът на НАТО дава сходна информация, но генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че Русия носи отговорност за инцидента заради „незаконната си война“. Освен това той призова членовете на създадената от НАТО Контактна група за защита на Украйна да осигурят на страната още системи за противовъздушна отбрана.

От руското военно министерство заявиха, че ракетата е украинска и обвиниха Запада, че реагира „истерично“ на случилото се. Според говорителя на Кремъл, Дмитрий Песков, някои държави „неоснователно“ твърдят за руска намеса.