Политика

Нинова към президента: Изгубихте ни времето. Той: Искате предсрочни избори за Коледа ли?

От Euronews България Euronews България

Смятаме, че времето, което дадохте на политическите партии досега, е изгубено. Ако изобщо се водят някакви преговори за съставяне на правителство, от тях няма резултат.

Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова на президента Румен Радев. Социалистите се срещнаха с държавния глава за консултациите преди връчването на първия мандат за съставяне на кабинет.

Според Нинова безпрецедентно дългия период, който президентът остави за преговори между партиите, всъщност само е засилил противоречията между тях.

„Смятаме, че реални разговори ще започнат след връчването на първия мандат. Колкото по-скоро това се случи, толкова по-висока е вероятността за съставяне на кабинет“, заключи Нинова.

„Аз и на БСП връчвах мандати и вие не успяхте да съставите правителство“, не остана длъжен Румен Радев. Той отхвърли обвиненията, че губи ценно политическо време.

„Ако караме с мандатите в обичайното темпо и те са неуспешни, това означава да разпуснем парламента в края на ноември или началото на декември. Означава парламентът да не приеме серия закони – вие кажете кои да бъдат те. Означава да правим избори или в края на януари, или в началото на февруари. И кампания по Коледа“, изброи президентът. И иронично попита при такъв сценарий пак ли към него ще бъдат насочени претенциите, че гражданите се занимават с избори насред „тежка зима, трудна логистика, празници и кампания“.

Според прогнозите на президента при избори след Нова година избирателната активност ще бъде още по-ниска.