Европа

Euronews от Украйна: Руските сили наближават центъра на Северодонецк

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Боржес Международният кореспондент на Euronews Анелиз Боржес.

Боевете на източния фронт в Украйна се ожесточават. Последната украинска крепост в Луганска област – град Северодонецк – е обкръжен. Падането му би означавало цялостно откъсване на този регион от територията на Украйна.

Разказва международният кореспондент на Euronews Анелиз Боржес:

 

Ние разбрахме, че боевете вече са достигнали покрайнините на град Северодонецк – това е последният голям град под украински контрол в Луганска област, предава Анелиз Боржес. Той стана основна мишена на руските сили, които се намират близо до центъра на града. Те използват минохвъргачки и артилерия. Градът е обстрелван постоянно 24 часа в денонощието, според местните власти. Те се борят да изведат последното цивилно население. Смята се, че в Северодонецк са останали около 15 000 жители. В ранните часове на сряда са загинали шестима души в резултат на този интензивен обстрел. Руските сили казват, че искат да установят контрол над града, за да откъснат буквално Луганска област от територията на Украйна.

Северодонецк осигурява достъп до някои от основните маршрути и овладяването им би означавало край на свободното съществуване на цялата Луганска област. Разбрахме също, че докато се опитват да обкръжат Северодонецк, руските сили са се прицелили и в Лиман, също ключов град в Донбас, но намиращ се в Донецска област. Освен това атакуват южния град Запорожие, където бе извършен най-големият ракетен удар днес. 

Така че имаме няколко фронта на бойни действия, но най-интензивните боеве се водят на източния и руските сили са готови да напредват бързо там, допълва Боржес.