Свят

Шарл Мишел пред Euronews: С Китай не трябва да правим същата грешка като с Русия

От Надя Ганчева Надя Ганчева Редактор

Очакванията бяха войната в Украйна да раздели лидерите на страните от Г-20. Индонезия положи сериозни усилия в това да бъде миротворецът и да не допусне провал на форума. И явно ще успее.

Лидерите на Г-20 може би ще постигнат успех в това да излязат с общо комюнике в края на срещите си. Новината идва от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Специално за Euronews той обясни, че най-важното пред ЕС е да не допуска същите грешки в отношенията си с Китай, които са допуснати в отношенията с Русия.

От Бали предава изпълнителният продуцент на Euronews България - Надя Ганчева.

 

Смятам, че е добре, че президентите на Съединените щати и Китай се срещнаха сега, таймингът не е съвпадение, знаете. Но ние от Европейския съюз имаме собствена съдба, собствен път и визия за това как трябва да защитим нашите интереси и да наложим нашите ценности. Не искаме да правим същата грешка, която може би направихме с Русия по отношение на изкопаемите горива. Бяхме много зависими от Русия по отношение на изкопаемите горива и днес изпитваме трудности в областта на енергетиката. Това е една от последиците от войната на Русия, но също и от тази зависимост от руските изкопаеми горива. с Китай ние не искаме да бъдем твърде зависими от новите технологии, от които се нуждаем днес и ще се нуждаем в бъдеще. Ето защо е важно да възстановим баланса на отношенията ни и ето защо е важно също така да се ангажираме с китайските власти.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет

Осите на напрежение са няколко и точно заради това тазгодишната среща на страните от Г20 е най-трудната до момента, смята Шарл Мишел. По думите му постигането на съгласие за общо комюнике, дори на работно ниво, е постижение. Позиция, в която Европейският съюз настоява остро да се осъди руската агресия в Украйна.

Кремъл реши да превърне храната в оръжие, което се отрази на борбата с глада, бедността, дестабилизирането и това също има драматични глобални последици, включително тук, в Азия.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет

Това не е битка Русия срещу Запада, това е битка за международното право. Това е битка за идеята, че не е приемливо да се опитваме да променяме със сила международно признатите граници.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет

Дали представителите на Европейския съюз ще застанат рамо до рамо с руските представители за обща снимка, все още не е ясно. Новината е, че поне на работно ниво държавите са постигнали съгласие за обща позиция. Тепърва тук в Бали започват преговорите между световните лидери.

От Бали, Индонезия – Надя Ганчева.