Европа

Русия призова да си приберем кораба „Царевна“ от Мариупол

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9349651 По-голямата част от екипажа на "Царевна" се прибра на 18 април в България. Снимка: БГНЕС

Руските власти призоваха шест държави, сред които и България, да изтеглят корабите си от пристанището на Мариупол.

Това съобщи руската агенция "Интерфакс", цитирайки началника на Националния център за управление на отбраната Михаил Мизинцев. Той заявява, че корабите не напускат пристанището, въпреки че то е било разминирано и безопасно.

 

Въпреки създадените от руската страна условия за безопасното излизане на шест чуждестранни сухотоварни кораба, които преди това бяха блокирани от Украйна: "Царевна" (България), "Азбург" (Доминика), "Смарта" (Либерия), "Синя звезда" (Панама), "Азов Конкорд" (Турция), "Лейди Аугуста" (Ямайка) от водите на Мариупол, ръководството на компаниите-собственици на корабите все още не е предприело мерки за изтеглянето на посочените плавателни съдове.

Михаил Мизинцев

Той призова дипломатическите мисии на тези държави и Международната морска организация да повлияят ефективно на собствениците на кораби в пристанището в Мариупол, за да ги доведат до местата на постоянна регистрация.

Пристанището в Мариупол може да бъде отворено за приемане и изпращане на товари през следващите дни, заяви в четвъртък ръководителят на Донецката народна република Денис Пушилин. "Говоря за най-близките дни, това е утре, вдругиден", уточни той.
Според него пристанището трябва да се превърне в транспортен център за строителни материали, доставяни в републиката за възстановяване на населените места, контролирани от Донецката народна република и пострадали по време на военните действия.
„Царевна" се намира в пристанището на Мариупол от началото на войната в Украйна през февруари. На 18 април по-гоямата част от екипажа се прибра в България, а капитанът и още двама души останаха на борда на кораба по собствено желание.

След почти тримесечна обсада Мариупол премина под руски контрол, след като преди седмица украинските власти наредиха на последните защитници на града, намиращи се в завода "Азовстал", да се предадат.