Политика

Военен експерт: Най-доброто за България е замяната на МиГ-29 с F-16

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Военната компания „Вагнер“ беше създадена като инструмент на Русия да се намесва в различни конфликти, без руската страна да се намесва официално. Тя беше използвана в Сирия, Либия в Централноафриканската република и други точки, най-вече в Африка и Близкия Изток, където Русия се опитваше да защитава своите интереси и звън рамките на официалната позиция.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria военният експерт Ивайло Иванов.

Собственикът на „Вагнер“ Евгений Пригожин беше ясен отдавна, но това което изненада всички беше неговото самопризнание. Това предполагам се свързва с вътрешнополитически процеси. Позиционира се като опозиция на Министерство на отбраната в някакъв смисъл. Това може да има значение и за борбата за наследството на Владимир Путин. Пригожин действа самостоятелно напоследък и по начин, който е несъобразен с официалните власти. Това подсказва две неща – или властта на Путин е отслабнала, или е съзнателна политика на руския президент да създаде различни центрове на власт, противоречащи си вътре в Русия, което да му позволи да играе ключова роля за вземане на крайните решения. Опозицията срещу войната става все по-силна и той се притеснява, че може да е загубил подкрепата си, особено Министерство на отбраната.

 

Ако педи година се предполагаше, че Шойгу ще е наследникът на Путин, виждаме, че в резултат на войната той се оказа в доста незавидна позиция. А Пригожин определено си създава база и набира популярност сред руското население да бъде един от претендентите.

При отстъплението от Херсон, руският президент отсъстваше от цялата картинка с цел това поражение по никакъв начин да не бъде свързвано с него. В резултат на тази ситуация и двете страни ще имат възможност да освободят определени сили. Част от освободените от Украйна сили ще бъдат пренасочени към Донецк, където продължават изключително тежки сражения. Но вероятно Украйна ще потърси и контраофанзива на други места – спекулира се за Запорожие.

Вероятността Русия да атакува АЕЦ „Запорожие“ става все по-малка. Китайската страна, без да споменава директно Русия, на няколко пъти декларира, че употребата и злоупотреба с ядрено оръжие е нещо неприемливо. Русия трудно може да си позволи да загуби подкрепата на този съюзник.

Ако има опция България да даде на Украйна МиГ-29 и да получи в замяна F-16 от Нидерландия, това е най-доброто, което България може да направи. Тук ние трябва да проявим активност. Никой няма да дойде и да ни помоли това да се случи.

Вижте цялото интервю във видеото.