Политика

Подготвят нов орган на националната сигурност, оглавяван от Асен Василев

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9393739 Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Снимка: БГНЕС

Създаването на междуведомствен съвет, който да защитава държавата от рискове за икономическата и финансовата система, обсъждат управляващите. Предложението е финансовият министър Асен Василев да го оглави, предава БНР.

Новият орган трябва да бъде създаден чрез специален закон – за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата. Проектът за закона е обсъждан на финансовите експертни съвети при вицепремиера Асен Василев. Предвижда се, освен Василев, в Междуведомствения съвет да участват заместник-министрите на правосъдието, външните и вътрешните работи, на икономиката и индустрията, зам.-директорите на НАП и ДАНС. Това ще е консултативен орган към Министерския съвет. Засега проектозаконът няма одобрение на коалиционните партньори.

 

В проектозакона се предвижда да бъдат създадени национални списъци – на лицата и свързаните лица, за които има събрани данни, че използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС.

Включването в един от двата национални списъка ще е основание за започване на проверка по Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

Изрично е казано, че ако учредител или председател на политическа партия и коалиция бъде включен в черен списък, на формацията няма да се предоставя държавна субсидия.

В проектозакона е посочено, че предоставянето на информация на новия орган не може да бъде отказано от съображения за банкова, търговска, държавна или служебна тайна.