Политика

Василев: Увериха ни, че ще сме в списъка с изключения от петролното ембарго

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9393739 Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Снимка: БГНЕС

България ще бъде включена в изключенията от ембаргото на ЕС за руския петрола.

Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в Народното събрание.

 

Имаме уверение от ЕК, че нашето искане ще бъде взето предвид. Това означава, че ще бъдем включени в изключенията.

Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите

Василев обяви, че 50 % намаление на акциза на горивата няма да има, защото сме на най-ниската акцизна ставка. "От ЕК не е позволяват на нито една държава членка да намалява под най-ниската акцизна ставка. Това, което превозвачите искат, е неизпълнимо", заяви още той.

Финансовият министър обяви, че се обсъждат няколко варианта за компенсиране на най-засегнатите. "Най-добрият вариант трябва да бъде технически изпълним и лесен. Разгледахме варианти, както има в Гърция, където се дават карти за бензиностанциите, които определени хора ползват с доходи под определени стойности. Това е толкова трудна за изпълнение схема. Само докато се раздадат картите, докато се идентифицират хората, ще настане доста голям проблем. Сега се търси вариант, който да е лесно изпълним и да не затруднява бизнеса и гражданите“, допълни Василев.

Той коментира и цената за електроенергията за бизнеса, чиито представители обявиха, че ще излязат на протест, ако компенсациите не продължат. "Ако погледнем как се движи януари, февруари, март, април – тя се движи на нива, които са били септември-октомври миналата година. Концепцията, която в момента се разработва през Народно събрание да мине, за да може тези нива да се задържат и занапред, т.е. да няма увеличение на цените за бизнеса спрямо септември-октомври миналата година. Докато това стане, ще се продължи компенсаторната програма, както е в момента. Бизнесът не трябва да очаква допълнително поскъпване на електроенергията спрямо миналата есен", обясни още Василев.

Вицепремиерът коментира и проверката на "Турски поток". Той обяви, че Министерство на финансите още по време на първия служебен кабинет е било по линия на НАП да се повери дали всичко е изрядно. "Тези доклади се дават в затворена комисия в парламента. Предполагам, че ще започне проверка на АДФИ. Няма европейски средства, така че Одит на европейските средства няма да участва", заяви Василев. Попитан има ли нещо, което да го притеснява, финансовият министър заяви, че това е себестойността на проекта.

"Планът за въвеждане на еврото е приет миналата година и е публикуван за обществено обсъждане, като са получени технически бележки за някои от сроковете. Еврото се въвежда по текущ курс. Няма промяна в курса. Целевата дата е 1 януари 2024 г. Ние стоим зад това еврото да бъде въведено", пък каза вицепремиерът по време на парламентарен блиц контрол в отговор на въпрос на депутата Цончо Ганев все още ли стои зад мнението, че България трябва да въведе еврото от 2024 година.