Европа

Лидерите на G7 обещаха ембарго за руския петрол

От Георги Колев Георги Колев Редактор
France Russia Ukraine War 22128553128438 Френският президент Еманюел Макрон участва във видеоконференция на лидерите от Г-7 от Елисейския дворец в Париж. Снимка: АР

Лидерите на Групата на седемте развити демокрации G7 обещаха да намалят или забранят вноса на руски петрол.

Те дадоха това обещание по време на срещата си с президента на Украйна Володимир Зеленски, за да подчертаят подкрепата си и да покажат единството на западните съюзници в Деня на победата в Европа, който отбелязва капитулацията на нацистка Германия през 1945 г., съобщава Euronews.

Прекъсването на доставките на руски петрол "ще нанесе тежък удар по основната артерия на икономиката на Путин и ще го лиши от приходите, от които се нуждае, за да финансира войната си", заявиха в изявление страните от Г-7 – Франция, Германия, Италия, Великобритания, Канада и САЩ. „Ще гарантираме, че ще направим това своевременно и организирано и по начин, който да осигури време на света да осигури алтернативни доставки“, добавят те.

Обръщайки поглед назад към Втората световна война, лидерите подчертаха единството в решимостта си, че Путин не трябва да побеждава.

 

Дължим на паметта на всички, които се бориха за свободата през Втората световна война, да продължим да се борим за нея и днес, за народа на Украйна, Европа и световната общност.

Изявление на Лидерите на G7.

В неделя САЩ също обявиха нови санкции срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна. Те включват спиране на западните реклами от трите най-големи руски телевизии, забрана на американските счетоводни и консултантски фирми да предоставят услуги на руснаци и натрупване на допълнителни ограничения върху руския промишлен сектор, включително спиране на достъпа на Москва до дървени продукти, промишлени двигатели, котли, булдозери и др.

Белият дом обяви новите санкции преди Деня на победата 9 май, когато Русия традиционно отбелязва поражението на нацистка Германия през 1945 г. с огромни военни паради.

Официални представители на Обединеното кралство също заявиха, че Великобритания ще предостави допълнителна военна подкрепа на Украйна в размер на 1,3 млрд. паунда (1,5 млрд. евро), за да помогне на страната да се защити от руските сили.

Финансирането, което идва от резервите на британското правителство, включва 300 млн. лири за военни комплекти, обещани от министър-председателя Борис Джонсън по-рано тази седмица, като радарни системи за насочване на руската артилерия, оборудване за заглушаване на GPS и устройства за нощно виждане.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо направи изненадващо посещение в Украйна в неделя, като обиколи северния град Ирпин, който беше силно пострадал от опита на Русия да превземе столицата Киев в началото на войната. В неделя кметът на града публикува снимки на Трюдо в социалните мрежи, като заяви, че канадският лидер е бил шокиран от щетите, които е видял по цивилните домове.

По-късно от офиса на Трюдо заявиха, че "министър-председателят е в Украйна, за да се срещне с президента Зеленски и да потвърди непоколебимата подкрепа на Канада за украинския народ".

Джил Байдън също направи необявена визита в неделя, като проведе изненадваща среща за Деня на майката в Западна Украйна с първата дама Олена Зеленска. Байдън пътува под прикритието на секретността, като стана последният високопоставен американец, който влиза в Украйна по време на 10-седмичната ѝ война с Русия.

В Германия канцлерът Олаф Шолц заяви в телевизионно обръщение, че неделята е била "8-ми май като никой друг".Той заяви, че Германия е работила усилено, за да признае действията си по време на Втората световна война, като се е помирила с Русия и Украйна и се е ангажирала с идеята "никога повече". Но "варварското" нахлуване на Русия в Украйна през февруари върна войната в Европа, каза Шолц - перспектива, която някога е изглеждала немислима.

 

Свободата и сигурността ще надделеят – така, както преди 77 години свободата и сигурността триумфираха над липсата на свобода, насилието и диктатурата.

Олаф Шолц, канцлер на Германия

Председателят на германския Бундестаг Барбел Бас, който е вторият най-високопоставен германски служител след президента, се срещна в неделя със Зеленски в Киев и присъства на възпоменателно събитие в чест на годишнината от края на Втората световна война.

"Наистина оценяваме факта, че в самия Ден на паметта и помирението и в толкова тежкото за нас време на войната председателят на германския Бундестаг Бярбел Бас дойде да подкрепи Украйна", се казва в публикация, публикувана в неделя в канала на Зеленски в Телеграм.

Хърватският министър-председател също беше в Украйна в неделя след съобщенията, че хърватски гражданин, който се бие в Мариупол, е бил пленен от руските сили. Хърватското правителство заяви, че посещението на министър-председателя Андрей Пленкович представя "израз на солидарност и подкрепа" с украинското ръководство и народ.