Свят

Лавров: Западът опитва да контролира Азиатско-тихоокеанския регион

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Срещата на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Камбоджа приключва, а за много от лидерите това е първата спирка в Азия преди форума на Г-20.

Руският външен министър Сергей Лавров, който участва в срещата вместо Владимир Путин, обвини НАТО и САЩ, че опитват да милитаризират региона.

 

Азиатско-Тихоокеанският регион се развива в продължение на десетилетия на базата на инициативи на АСЕАН, около който се е развила приобщаваща, отворена, равнопоставена структура на сигурност и сътрудничество. Съединените щати, техните съюзници и Северноатлантическият алианс сега се опитват да поемат контрол над него.

Сергей Лавров, външен министър на Русия

По думите на Лавров след разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор не е ясно от кого се отбранява НАТО.

Азиатско-Тихоокеанският регион има нарастващо значение за Щатите заради напрежението в Южнокитайско море и претенциите на Китай спрямо някои острови, сред които и Тайван. По време на участието си в лидерската среща на АСЕАН президентът Джо Байдън обяви инвестиции на обща стойност 850 млн. долара в икономиките на 10-те страни членки.

На този фон президентът на Индонезия, Джоко Уидодо, който е домакин на срещата на лидерите от Г-20 във вторник, призова държавите от АСЕАН да устоят на геополитическия натиск и предупреди за нова Студена война в Азия.