Добро Утро, Европа

Д-р Трифон Вълков: Не можем така лесно да отпишем коронавируса

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Сегашните варианти показват, че коронавирусът, за съжаление, не е нещо, което вече може така лесно да отпишем.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria инфекционистът д-р Трифон Вълков. Той посочи, че водещи в областта специалисти не прогнозират на този етап край на пандемията.

„Процентът на положителни проби за COVID-19 в Европа е горе-долу същия, колкото и у нас. Не мога да кажа, че ние тестваме малко повече или малко по-малко. 10% положителни проби е все пак сериозен процент“, отбеляза д-р Вълков.

 

Дали човек е боледувал от коронавирус, дали е имунизиран с ваксина, има своето място по отношение на това как човек ще преболедува една последваща среща, как би я възприел организмът. Но именно тези варианти, които върлуват в момента, ни показват, че имунната система все пак допуска, и има варианти, в които се стига до пробиви в имунитета.

„Според различни данни на реномирани журнали, такъв пробив се наблюдава между 30 и 40 процента, според субтипа или варианта, с който човек се среща“, уточни инфекционистът.

 

Тези варианти, които в момента се налагат - BQ.1.1, субтип на BA.5 варианта на Омикрон, който се характеризира с екстремно висока способност за предаване от човек на човек, ни показаха, че имунната ни система не е в състояние на 100% да ни предпази, било то след преболедуване или след поставяне на ваксина. Неслучайно, към тези субтипове бяха преадаптирани новите варианти на ваксините.

Цялото интервю вижте във видеото.