Общество

Проф. Тодор Кантарджиев: Сега няма натоварване, хубаво е хората да се ваксинират

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Сега няма никакво натоварване на имунизационните кабинети, хубаво е хората да се ваксинират и да не правят геройства, на което сме склонни българите.“ Такава препоръка направи в студиото на Euronews Bulgaria вирусологът проф. Тодор Кантарджиев по повод настъпващото застудяване и увеличаване на риска от заразяване с COVID-19.

Проф Кантарджиев посочи, че към момента в страната доминира подвариант BA.5 на COVID-19, но Европейският център по контрол на заболяванията в Стокхолм ни е предупредил, че трябва да очакваме епидемично разпространение на BQ.1, който до Нова година ще е доминиращ в Европа, а у нас – вероятно с едно забавяне от месец-месец и половина. Според вирусолога този подвариант не е кой знае колко по-заразен, но при него има чести мутации и т.нар. имунологично бягство – имунната система на преболедувалите не го различава и е възможно повторно заболяване.

„Има скрита заболеваемост. Когато не правиш изследвания и не поставяш диагнози, случаите намаляват“, посочи вирусологът.

 

Ние бяхме успешни пролетта на 2020 година, когато коронавирусът беше коренно различен от сегашния. Сегашният нито толкоз мрат, нито толкова тежко се прекарва. Тогава беше жесток. Преди две години и нещо казах: „абе, хора, вирусът ще върви натам да става по-лесно възприемчив, по-прилепчив, да се предава от човек на човек, но ще става не толкова смъртоносен“. И сега, слава Богу, не е смъртоносен. Защото преди две години, ако не бяхме взели мерките, щяхме да имаме 60 хиляди умрели.

„До месец ще достигнем 40 хиляди, което е антирекорд, не е успех“, отбеляза проф. Кантарджиев.

 

Това е регистрираната смъртност, казва се леталитет – хора с доказан коронавирус, които са умрели. Но ако се разгледа по-внимателно смъртността в нашата страна, особено миналата година по това време – такова нещо по света го нямаше. Смаяхме най-изостаналите в медицинско отношение държави. И всичко това заради последователни грешки и неправилен подход.

„В момента няма нужда да има по-сериозни мерки, трябва някои елементарни неща да се спазват – което 10 години го говоря за грипните епидемии. Културният човек трябва да носи в джоба си маска. А който е болен – да си стои вкъщи“, препоръча специалистът.

Цялото интервю вижте във видеото.