Добро Утро, Европа

Пендаровски пред Euronews: В САЩ са по-заинтересовани да има обединена Европа (част 2)

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Стево Пендаровски Президентът на РС Македония Стево Пендаровски.

Вижте втората част на интервюто на президента на Северна Македония Стево Пендаровски за Euronews:

 

Водещ: Може би, когато става дума за две държави, има по-голям натиск върху България, ЕС, а защо не и за Съединените щати, отколкото ако зависеше само от една страна..

 

Стево Пендаровски: Съгласен съм, но генералното разбиране за живота на всички ни, не само в Европа, но и отвъд Океана, трябва да е следното: Ако смятаме, че сме една общност от нации с общи ценности, то тогава трябва да приемем, че всеки може да се отдели. Нека дадем друг пример от региона на Западните Балкани. Как е възможно Черна гора и Сърбия да преговарят в продължение на десетилетие и все още не отбелязват никакъв напредък в процеса? А от друга страна, как е възможно Босна и Херцеговина и Република Косово да са абсолютно забравени по отношение на европейската интеграция? Когато говорим за региона, трябва да поставим всички държави на масата, да зададем въпроса как ще съхраним желанието за европейска интеграция на всички хора, задаваме въпроса на всички обективни и реалистично мислещи хора, как да запазим евроентусиазма на гражданите на Северна Македония, когато чакаме за приемане в ЕС вече 17 години, и все още дори не сме започнали преговори по този процес. Застрашени сме, за съжаление, от съдбата, която и Турция претърпява. Въпреки години и години опити, всички знаем, че за съжаление Турция може би няма да успее да стане страна-членка на Съюза. Това е опустошително за концепцията на Европейския съюз.

 

Водещ: Тези две държави не се разглеждат леко от международния протагонист, но да вземем предвид и вятъра, който духа от Източния фронт в нашия край на света. САЩ и ЕС имат интерес този регион да бъде приет в Съюза...

 

Стево Пендаровски: Знаете ли какъв е проблемът? Казаното от вас е абсолютно коректно. Хората в Съединените щати или политическия елит там са доста по-заинтересовани от идеята от една обединена Европа, отколкото някои страни, част от Европа. Някои европейски страни, без да назовавам нито една от тях, не проявяват такъв интерес, не правят толкова сериозни опити да довършват процеса по обединяване на Европа, от колкото, да речем, администрацията на Вашингтон. И това е жалко!