Euronews Уикенд

Изборите в САЩ: Демократите се доближават до победи в Аризона и Невада

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Демократическата партия в САЩ се доближава до решаващи победи в два щата в оспорваната надпревара за контрол върху Сената, показват нови резултати.

Сенаторът демократ от Аризона Марк Кели е увеличил вече значителната си преднината пред републиканеца Блейк Мастърс до около 115 хиляди гласа, или над 5 процента. Броенето на бюлетините след междинните избори за Конгрес продължава. 

Според редица американски медии Кели, бивш астронавт, обаче вече е сигурен победител в битката с Мастърс, който се смята за твърд поддръжник на Доналд Тръмп.

 

По-голямата част от гласовете, са от бюлетини, пуснати в деня на изборите. Това ще бъде първият отчет, който обхваща и ранно гласувалите и тези в деня на изборите.

Уилям Гейтс – член на Надзорния съвет на окръг Марикопа 

В Невада, сенатор Катрин Кортес Масто е намалила драматично преднината на Адам Лаксалт. Републиканецът все още води с 9000 гласа, но остава да бъдат преброени десетки хиляди бюлетини, а се смята, че повечето от тях са били подадени от демократи.

Ако спечели и двете места, Демократическата партия ще запази своя контрол върху Сената. Тя ще си гарантира 50 кресла в 100-членната горна камара още преди очаквания балотаж в щата Джорджия на 6 декември.

С победата на Кели, демократите и републиканците имат в Сената по 49 места. При равен брой решаващият глас е на вицепрезидента – в случая демократката Камала Харис.