Общество

За смелите жени на Иран: Протест в защита на човешките права пред НДК

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Български артисти режат косите си в знак на протест срещу режима в Иран. За каузата в подкрепа на иранските жени разказват част от организаторите на инициативата - Диана Димова от Фондация "Мисия Криле", актьорът Алек Алексиев и иранците Фирузе Акбари и Махди Мосадегпур.

„Инициативата е абсолютно спонтанна, на български граждански организации, които години наред работим с бежанци от различни страни – бягащи от военни конфликти и диктаторски режими. Изключително е важно за нас това, което се случва в Иран, да бъде огласено, и българската общност да реагира по някакъв начин. За съжаление Държавна агенция за бежанците продължава да третира иранските бежанци като хора, идващи от сигурна страна, което изобщо не е така, и последните събития показват, че нещата там изобщо не са за подценяване“, разказа Диана Димова.

„Хиджабът изобщо не е нашата традиция. Това е нещо, което от 44 години нашият режим насила изисква изисква от хората да спазват този закон“, каза Фирузе Акбари. Тя допълни, че е в България от три години и половина, защото в Иран няма нито икономическа сигурност, нито политическа свобода.

„В Иран жените по закон са просто един предмет. И правителството, и мъжете им, имат право да извършват с тях каквото си искат. Това са хора, които искат най-простото нещо – свобода“, включи се Алек Алексиев.

„Хората нямат право на протест, нямат право да кажат какво не им харесва. Ако излязат на протест, виждаме какво се случва – убиват деца, жени, без значение кой излиза на протест. Просто без милост убиват всички“, разказа Махди Мосадегпур.

Целия разговор вижте във видеото. Протестът започва от 18:00 ч. пред НДК в столицата.