Европа

Биг Бен се завръща в пълния си блясък след 5 г. реставрация

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Биг Бен

Преобразяването на прочутата британска забележителност „Биг Бен“ за 80 милиона британски лири е почти завършено. Реставрацията връща на най-известния часовник в света в оригиналното му великолепие. Стотици работници се трудиха по възстановяването на емблематичния часовник.
Работите по връщането на кулата "Елизабет" в пълния ѝ викториански блясък струваха близо 100 милиона долара, или 64 милиона долара повече от първоначалния бюджет.

 

Това е ценна част от наследството на Обединеното кралство, а може би дори и от световното наследство. Век и половина, откакто часовникът звъни, е символ на стабилност и на парламентарната демокрация в Обединеното кралство. Дължим на нашите предшественици, които са създали това удивително място, да го върнем в пълния му блясък.

Матю Хамлин, председател на проектния съвет на кулата "Елизабет"

От 2017 г. насам на обекта са работили около 500 души.
Емблематичният циферблат на часовника е възстановен в оригиналния си цвят – пруско синьо – след като експерти откриха нюанса под слоевете черна боя. Сега циферблатът на часовника се осветява от енергоспестяващи LED светлини.

 

Разглобихме всяка една гайка и болтче и извадихме от кулата всичко от голямата рамка. Разгледахме всяка отделна част, почистихме я, боядисахме я, ремонтирахме тези, които имаха нужда. И сега сме в процес на връщане на всяка отделна част обратно. Всъщност бавно сглобяваме часовника.

Иън Уестуърт, механик на часовници

Кулата е проектирана от Чарлз Бари и Август Пугин и завършена през 1859 г. по време на управлението на кралица Виктория, когато мнозина са били обсебени от часовниците и стандартизирането на времето.
Подменени са 700 парчета камък – всичките са изсечени на място. Пукнатините в зидарията са поправени, течовете са спрени, а ефектите от ерозия и ръжда са поправени. Вътрешността на сградата също е ремонтирана, монтирани са асансьор и тоалетна.
Камбаната, с която кулата "Елизабет" е най-известна, Биг Бен, е останала непокътната и е ударила за първи път от пет години насам в полунощ на 1 януари 2022 г. Сега тя може да бие на всеки час с помощта на модернизиран механизъм.
Известната забележителност ще отвори отново за посетители по-късно през годината.