Политика

Светлин Тачев, социолог: Срещата с ПП е шанс за ГЕРБ да излязат от изолацията

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Безспорно ГЕРБ получават шанс да излязат от изолация след срещата им с „Продължаваме промяната“, тъй като на практика след изборите от 4 април 2021 г. те бяха изпаднали в тежка изолация. Самото разделение статукво-промяна ги беше поставило в изолация от другите формации.

Това заяви в студиото на PrimeTime по Euronews Bulgaria социологът от „Галъп интернешънъл“ Светлин Тачев.

Той посочи, че след първоначалните начертани линии, при които нямаше възможност дори да стартира работата на Народното събрание, сега може би заради това, че са започнали да работят заедно, в крайна сметка се е стигнало и до срещата между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ (ПП).

Борисов започва да усеща, че излиза от изолацията, в която беше попаднал и той дълго време се мъчеше да излезе от този сблъсък статукво-промяна и да направи всичко възможно политиката да влезе в сблъсъка изток-запад, защото там се чувства по-добре с възможност повече да маневрива, тъй като в последно време заявява доста евроатлантически позиции, което пък до някаква степен му позволява да отбива атаките, че има проруски позиции.

ПП също извличат позитив от срещата, защото имат шанс да представят своите политики в социалната сфера, смята Тачев.

„В предишното Народно събрание ПП иззе голяма част от идеите и тезите на ДБ, в момента прави същото с БСП – социалната политика, която предлага БСП, сега ПП има възможност да я представя още по-добре, изземвайки функциите на левицата“, коментира Тачев и добави, че не е изключено формирането на два големи полюса в българската политика – ГЕРБ в център-дясно и ПП в център-ляво на политическия спектър.

Според Тачев с връщането на хартиените бюлетини се прави поредна крачка назад в развитието на нашата демокрация.

Подобряването и демократизирането на изборния процес трябва да върви само направо. На българския политически елит му липсва последователност. Ние нямаме традицията, когато наложим нещо да го развиваме и надграждаме.

Социологът подчерта, че сгрешените протоколи са много по-голям проблем от надписа, който изписваха час от изборните машини, дали грешка в деня на гласуване.

Целия разговор вижте във видеото.