Политика

Аламанов: Радев играе в подкрепа на ГЕРБ

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Отдавна съм се отказал да разчитам думите на Борисов, защото сигурно след два часа ще каже нещо различно, след два дни нещо трето и т.н.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria комуникационният експерт Любомир Аламанов.

Всеки път очаквам да чуя нещо като „извинявайте“ – за изминалите 12 г., за раздадените десетки милиони, за безвремието, за липсата на реформи... За нещо, нещо малко. Нямаше. Имаше само „аз съм най-великият“, „аз съм най-подготвеният“ и т,н, Самодоволно, странно, интервю, което не ме оставя оптимист, че нещо може да се промени.

Всички си дават ясна сметка, че вероятно ще се отиде към избори и се разиграва сценката „аз съм много кооперативен, много съм отговорен, ама виждате, че другите са лошите и не искат да се състави правителство“. В този смисъл да се оттласне отговорността, допълни социологът Кольо Колев. От друга страна ГЕРБ се стреми да излезе от изолация. Със сцената „дайте да си поговорим“ се стремят стъпка по стъпка да получат някаква индулгенция. С времето, което им се дава, президентът Радев без съмнение им помага, каза още Колев.

 

Президентът показва учудваща двойнственост в думите и поведението си. На предишните избори, целият този процес, който в момента пета или шеста седмица се разиграва, тогава беше сведен до седмица и половина. В момента президентът Радев го играе както се казва ляво крило в подкрепа на ГЕРБ, защото Борисов много обича футболната терминология.

Любомир Аламанов

Като бави времето оставя огромната пропагандна машина да внуши на масовата публика, че някой друг е виновен, че първите не могат да съставят правителство, допълни Аламанов.

Определено ГЕРБ имат интерес от това протакане, а всички останали малко или много губят от това, защото губят лицето си, влизайки в комуникация директно с ГЕРБ. От друга страна те не могат да откажат комуникация, защото ще бъдат обвинени в некооперативност и т.н., каза Колев.

Вижте цялото интервю във видеото.