Свят

US избори ‘2022: Пробив на поколението Z, жените, трансексуалните и имигрантите

От Euronews България Euronews България
Sarah Sanders За първи път две жени ще ръководят Арканзас - това са новият губернатор Сара Сандърс (на снимката) и Лесли Рутледж. Снимка: Facebook Sarah Huckabee Sanders

Пробив на Z поколението, мигрантите и ЛГБТ общността в US политиката след междинните избори. Това сочат резултатите от гласуването във вторник, което излъчи първия член на Конгреса от генерацията на т. нар. зумъри, първия открит губернатор лесбийка в страната и първия чернокож губернатор на Мериленд, пише The New York Times.

Изданието е направило пълен преглед на всички известни до момента победители, които ще запишат тези избори в историята с разнообразието на участниците в тях: 

Mora Heely Мора Хийли ще бъде първият губернатор на Масачузец от ЛГБТ общността. Снимка: Maura Healey for Governor

Масачузец за първи път ще има за губернатор лесбийка, която открито декларира своята сексуалност. Това е Мора Хийли от Демократическата партия. Избирателите в Колорадо преизбраха своя губернатор гей Джаред Полис, а начело на Орегон идва бисексуалната Кейт Браун. Двамата също са от „синята“ републиканска партия.

Никога досега щат не бе избирал две жени едновременно за губернатор и вицегубернатор. Сега това са направили два щата – Арканзас и Масачузец. Републиканките Сара Сандърс и Лесли Рутледж поемат Арканзас, а демократките Хийли и Ким Дрискол – Масачузец.

25-годишният Максуел Алехандро Фрост пък ще бъде първият конгресмен от поколението Z, чиито най-възрастни представители са родени през 1997 г. Максуел е от Демократическата партия и влиза в Конгреса от Флорида. Друг представител на зумърите – републиканецът Каролин Ливит – загуби надпреварата в Ню Хемпшир.

Maxuel Frost 25-годишният Максуел Алехандро Фрост ще представлява Z-поколението и Флорида в Конгреса на САЩ. Снимка: Maxwell Frost for Congress

Имигрант с хомосексуална ориентация спечели място в Камарата на представителите в 42-и район на Калифорния. Семейството на Робърт Гарсия идва в САЩ от Перу, когато той е още дете. Дълго пребивава в Америка без документи и успява да получи гражданство едва в младежка възраст.

Демократът Ерик Ръсел, който ще бъде следващият щатски ковчежник в Кънектикът, е първият чернокож гей, избран на изпълнителна длъжност в щата. А Ню Хемпшир за първи път ще има траннсексуален представител в щатския законодателен орган – това е демократът Джеймс Рьозенер. Публикацията уточнява, че за Ню Хемпшир това не е революция, защото преди това щатът е избирал няколко транссексуални жени и небинарни хора.

Досега Върмонт никога не бе изпращал жена в Капитолия. Сега демократката Бека Балинт печели място в Камарата на представители. Балинт е и представител на ЛГБТ общността. А Алабама изпраща в Сената първата избрана от гласоподавателите, а не назначена, жена.

За първи път Мериленд ще има чернокож губернатор. Уесли Мур прави този исторически пробив с убедителна победа над опонента си от Републиканската партия Дан Кокс.

Wes Уес Мур ще бъде първият чернокож губернатор на Мериленд. Снимка: Wes Moore for Maryland

Уесли Мур е едва третият чернокож губернатор в цялата страна от периода след Гражданската война в САЩ досега. Негов вицегубернатор ще бъде Аруна Милър – първата цветнокожа жена от азиатски произход, избирана на каквато и да било длъжност в Мериленд. Такава е и чернокожата Андреа Кембъл, която поема прокуратурата в Масачузец.

За първи път жена поема Ню Йорк – това е демократката Хати Хочул.

Лий Финке и Зоуи Зефир ще бъдат първите транссексуални щатски сенатори в Минесота и Монтана. А Делия Рамирес, победителката от Демократическата партия в Трети район на Илинойс, е първата латино дама с корени в Гватемала, избрана за Конгреса от този щат.

Lee Finke Лий Финке ще бъде първият транссексуален щатски сенатори в Минесота. Снимка: Leigh Finke

Пенсилвания също за първи път изпраща в Конгреса чернокожа жена – това е прогресивната демократка Съмър Лий.