Свят

"Амнести Интернешенъл": Депортирането на украинци е престъпление срещу човечеството

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Русия вероятно е извършила военни престъпления и престъпления срещу човечеството, като принудително е отвела украински цивилни граждани в окупирани от Москва райони.

Това съобщиха от „Амнести Интернешънъл”.

От неправителствената организация посочиха и че деца са били разделяни от семействата си. Повече за доклада разказа генералният секретар на „Амнести Интернешънъл“ Агнес Каламар в интервю пред Euronews.

Депортирането и принудителното отвеждане на цивилни граждани в окупирани територии са забранени от международното хуманитарно право и могат да представляват военни престъпления или престъпления срещу човечеството.

В нов доклад на „Амнести Интернешънъл“ за войната в Украйна, се посочва, че това е често отношение на Русия към украинските цивилни. 

 

В този доклад става въпрос за семейни трагедии. За разделяне на семейства, за деца, откъснати от родителите им. Става дума за съпруги, които губят съпрузите си. Този доклад е за насилственото прехвърляне, принудителното депортиране на украинци в контролирани от Русия територии, в самата Русия - ситуация, която според нас, според проучването на Амнести, е равносилна на военно престъпление и вероятно престъпление срещу човечеството.

Агнес Каламар, генерален секретар на "Амнести Интернешънъл"

„Нека ви разкажа историята на едно 11-годишно момче, което напускайки район близо до Мариупол, се оказало в следната ситуация, да бъде в лагер там. Разделено от майка си. Тя отива в друга стая, а той никога повече не я е видял. Бил е отведен в Донецк, в териториите под контрола на Русия. До ден днешен не знае какво се е случило с майка му", каза още тя.

 

В доклада подчертахме и факта, че Русия е ускорила процеса за получаване на гражданство, за да могат деца, украински деца, да бъдат осиновявани от руски семейства. Това също е нарушение на международното право.

Агнес Каламар, генерален секретар на "Амнести Интернешънъл"

От „Амнести Интернешънъл“ ще се обърнат към Международния наказателен съд да проведе задълбочено и бързо разследване.