Свят

Огнян Дъскарев, международен анализатор: Очакваната червена вълна в САЩ не се случи

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Очакваната червена вълна не се случи, но по всяка вероятност десницата ще поеме контрол върху долната камара на Конгреса, което значи, че републиканците ще блокират всеки законопроект на Байдън.

Така коментира в Euronews PrimeTime международният анализатор Огнян Дъскарев първите резултати от междинните избори в САЩ.

Той посочи, че републиканците вече са се заканили, че ще създадат комисия, която да разследва сина на Байдън. По думите на Дъскарев определено следващите 2 години няма да са лесни за настоящия американски държавен глава.

Според анализатора Байдън все пак може да бъде доволен, защото по принцип партията на президента губи междинните избори, но засега все още не е ясно дали републиканците ще успеят да установят контрол и в горната камара на Конгреса.

В Камарата на представителите републиканците водят убедително. Що се отнася до Сената – там се очакваше по-изразителна победна на десницата, но това не се случи и там силите са изравнени. В момента всичко зависи от четири щата.

Според Дъскарев изходът от изборите ще се реши от резултатите в Джорджия, Невада, Аризона и Уисконсин.

Анализаторът отбеляза, че предстои бившият президент Доналд Тръмп да направи голямо изказване следващата седмица във Флорида.

„Мисля, че ще се кандидатира (за президент през 2024 г. бел. ред.). Другата голяма звезда на републиканците губернаторът на Флорида Рон Десантис също има президентски амбиции, те даже се сблъскаха двамата преди дни, но предполагам, че ако Тръмп се кандидатира, ще вземе за вицепрезидент Десантис, а демократите просто не знам след 2 години кого ще изкарат“, коментира Дъскарев.

По неговите думи управлението на Байдън е пълна катастрофа, що се отнася до икономиката.

„Инфлацията е 8,2%, имат милиони незаконни имигранти, които влязоха, откакто той е на власт. Бензинът скочи рязко и американците не са доволни от икономиката“, посочи Дъскарев.

Той е категоричен, че няма да има промяна в политиката за Украйна, независимо от резултата от изборите.

Целия разговор вижте във видеото.