Европа

Украйна няма предварителни условия за възобновяване на преговорите с Русия

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
DK Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна. Снимка: AP

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че страната му няма предварителни условия за подновяване на преговорите с Русия, но изрази съмнение, че Москва е готова да води преговорите добросъвестно.

 

Ако Русия води преговори, както направи през първите месеци на войната, хвърляйки документи на масата и казвайки вземи или напусни, това не са преговори. Това не е дипломация, това е тормоз. Ние няма да приемем това.

Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна

Кулеба подчерта, че продължаващата руска офанзива в Донбас и указът на руския президент Владимир Путин за улесняване на доставката на руски паспорти на украински граждани в контролираните от Русия области Херсон и Запорожие показват, че Кремъл не желае да преговаря.

Първият дипломат на Украйна каза също, че е обсъдил в кулоарите на форума в Давос шестия пакет от санкции срещу Русия, като това, според него, е по-голям повод за тревога, отколкото навременната доставка на тежко въоръжение за Украйна.

 

Мисля, че оръжията, някои оръжия, които обсъждахме тук днес, ще бъдат на път доста скоро, докато все още трябва да изчакаме Европейският съюз да реши въпроса за шестия пакет санкции.

Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна

Кулеба изрази скептицизъм относно възможността да се организира безопасно преминаване на търговски кораби с украинско зърно от черноморското пристанище Одеса, тъй като е трудно да се вярва на РусияТой добави, че Украйна работи в тясно сътрудничество с ООН за решаването на този проблем.